Çocuklarda Kilo Fazlası
Anne baba olmaya karar vermek büyük sorumluluk. Aynı zamanda büyük sabır ve özveri isteyen bir konu. Doğduğu andan itibaren ise en önemli konu sağlıklı büyüyebilmesi için doğru beslenmesini sağlamak. Fakat doğru sanılan yanlışlar sayesinde bazen sağlık sorunları ile karşılaşabiliyoruz.
Hamileliğin başladığı andan itibaren en hızlı gelişimi gösteren bebeğiniz, 40 hafta gibi bir sürede inanılmaz gelişimler geçirerek vücudunu doğuma hazırlar. Doğumdan sonra ise büyümesi, doğum öncesine göre biraz olsun yavaşlar. Fakat yine de ilk 6 ayına kadar hızlı bir büyüme ve gelişme süreci gösterir. İlk 6 aylık zaman içerisinde normal olan 600 ile 1000 gr. arasında arasında ağırlık kazanmasıdır. 6 ayına bastığında ortalama kilosu 8 kg. civarında ise büyümesi süreci gayet sağlıklı ilerliyor demektir. (Kişisel farklılıklar ve farklı rahatsızlıklar var ise süreç ve değerler değişeceği için verilen bilgiler geneldir, çocuğunuz için uzmanınızdan destek almalısınız)
6.aydan sonra ise büyüme yeniden yavaşlar ve bebekler 6 ile 12 ay arasında 400 – 600 gr arasında kilo kazanırlar. 6.ayından sonra kilo almasının azalması gayet normaldir, bazı anneler kilo almasının yavaşlamasını bir sağlık problemi zannederek uzmana koşarlar. Oysaki bu gayet normal bir süreçtir.
Bebeğiniz büyüdükçe de durum farklı değil aslında. Hareketsiz bir yaşam, televizyon ve bilgisayar kullanımında artış, apartmanda yaşamak gibi konular çağımızın çocuklarında gereksiz ve sağlıksız kilo artışına sebep oluyor. Ama üzülmeyin, her zaman yapılacak bir şey vardır J
Çocuğunuza gerçekçi hedefler koyun
Eğer çocuğunuz fazla kilolu ise ve diyete girecekse ona gerçekçi hedefler koyun. Sonucun başarısızlık duygusunu körükleyeceği bir diyet sadece ruhunu zayıflatacaktır.
Egzersiz yaptırın
Herhangi bir sportif aktiviteye yazdırın, yüzme, basketbol, tenis gibi sporlar büyük öneme sahip. Böyle bir imkanınız yoksa günde en az yarım saat yürüyüş yapmasını sağlayın. Böylelikle hem boyu uzayacak hem kalori harcayacak hem de kilo vermesi gerçekleşecektir.
Sağlıklı ve besleyici yiyecekler yemesini sağlayın
Çocuğunuzun 3 ana, 3-4 ara öğün yemesini sağlayın. Böylece uzun süre açlık hissetmeyeceği için öğünlerde de fazla yemeyecektir. Çocuklarınıza daha fazla sebze, meyve, tam tahıl ürünleri yemelerini, daha fazla su içmelerini sağlayın. 1 portakal, portakal suyundan daha az kaloriye sahip değildir fakat içerisindeki lif sayesinde çocuğunuz kendini daha tok hissedecektir. Yemeklerde de düşük yağlı süt, yoğurt, peynir tüketmelerini sağlayın. Böylelikle alacakları kaloriyi azaltmış olacaksınız.
Ailenin beslenme alışkanlığını değiştirin
Çocuğunuz yemek yemeği zorunluluk olarak yapıyorsa bu oldukça tehlikeli bir durumdur. Yemeğinizi mutfakta veya salonda yiyin ama televizyon gibi dikkati dağıtacak etkenler olmasın. Eğer çocuğunuz televizyon karşısında yemek yiyorsa ne kadar yemek yediğinin farkında olmayacağı için tehlikeli olabilir. Eğer siz evde sürekli atıştırıyorsanız, sebze yemeği veya salata tüketmiyorsanız, yemek sonrasında tatlı veya hamurlu yiyecekler tüketme alışkanlığınız varsa, günde maksimum 2-3 bardak su içiyorsanız bilin ki çocuğunuzda sizi taklit edecektir. Öncelikle siz sağlıklı beslenin ki çocuğunuz da sağlıklı beslenme bilincini edinsin.
Davranış değişikliği uygulayın
Beslenmeyle ve fiziksel aktivitelerle ideal bir kiloya ulaşmak için çocuğunuzun gözlemlediğiniz kadarıyla yediklerini kaydedin, mutfağınızda yüksek kalori içeren birçok yiyeceği kaldırın, öğün zamanlarında TV izlemek, televizyonun açık olduğu her an yemek yeme isteği doğurabileceğinden riskli diğer bir durumdur. Hedef olarak koyduğunuz egzersiz süresine ulaştıktan sonra ödüllendirin. Aile, haftalık aktivite düzenleme ve bir hedefe ulaşma konusunda bir grup olarak hareket edebilir.
Gelişimini kontrol ettirin
Çocuğunuzu en fazla iki haftada bir kilo ve boy kontrolü, hatta gerekirse 2 -3 ayda bir kan bulgularının kontrolü için doktoru ve diyetisyenine danışın. Her gün tartım işlemi yapmayın bu durum çocuğunuzu strese sokabilir.
Destekleyici olun
Çocuğunuza yardımcı olmak için ailenin beslenme alışkanlığını değiştirmesi önemlidir. Evinize abur cubur almayın, yağlı yiyeceklerden uzak durun. Unutmayın çocuğunuz sizden ne görürse aynısını yapacaktır.