Bebeklerin hızla ilerleyen büyüme evreleri, gerçekleşen her gelişme ile daha da heyecan verici bir hal alır. Onların ilk anlamlı bakışları, gülüşleri, eşyaları yeni yeni kavramaya başlamaları ve tutabilme yetenekleri geliştikçe, size de bebeğinizin bu keyifli anlarına katılmak ve elbette desteğinizle katkı sağlamak kalıyor.
Peki bebekler ne zaman yürümeye başlar? Bebeğiniz bir yaşını geçtikten sonra, onun için kendi ayakları üstünde durabilme zamanının yavaş yavaş geldiğini anlayabilirsiniz. Yerde sürünme, yuvarlanma ve emekleme aşamalarını başarıyla tamamlayan bebekler, denge meselesinin bir miktar daha üstesinden geldiğinde ayaklanmaya başlarlar. Bebeğinizin ilk adımlarını attığı şu günlerde evde artık yeni bir devir başlıyor demektir; yürümeye başlayan bebeğin devri!
Bebeğinizin yürümeye başlaması ile birlikte, hem onun hem sizin hem de evinizin düzeninde birtakım değişiklikler olması kaçınılmaz. Bu değişimler karşısında parola; panik yok! Siz de bu sürece uyum sağlayarak ve panikten uzaklaşarak rahatlıkla atlatabilirsiniz.
Yürümeye başlayan bebeğin düzeni değişir
O artık bıraktığınız yerde kalan, dünyayı uzaktan seyreden bir bebek değil ve bunun fazlasıyla farkında. Dünyayı sadece izleyen bir bebekten, keşfetmeye başlayan küçük bir çocuğa dönüşen miniğinizin uyku ve yemek düzenleri de bu keşfetme tutkusundan dolayı bu süreçte değişimlere uğrayacaktır.Evde yürümek, koşmaya çalışmak, odadan odaya gitmek bebeğinize şimdilerde uyumaktan çok daha cazip geliyor. Bu yüzden özellikle gündüz uykularını reddetmeye başlayabilir.
Aynı şekilde yemek düzeni de bu süreçte sizi biraz zorlayabilir. Önceden saati saatine yemek yiyen bebeğiniz, bu dönemde yemeği reddederek keşfe çıkmayı tercih edebilir. Bu değişimler karşısında panik duyan veya kızan bir profil çizmek yerine onu anlayışla karşılayın.Unutmayın ki yürüme konusundaki hevesini aldığı zaman bebeğiniz kendi düzenine geri dönme eğilimine girecektir. Yemek yemeyen bebeğinize bu dönemde enerji değeri yüksek meyveler verebilirsiniz.
Bebeğiniz yürümeye başlayınca güvenlik önlemi almalısınız
Bazı çocuklar dikkatli, temkinli ve çekingen adımlar atarken; bazıları tüm enerjilerini aynı anda harcamak istercesine koşturmaya ve cesur adımlar atmaya eğilimlidir. Ancak nasıl yürürse yürüsün, bu dönemde her bebek bir şekilde kendine zarar vermeye eğilimlidir. Yürüme heyecanını doruklarda yaşarken etraftaki eşyalara dikkat edebilmesini bekleyemeyeceğimize göre, yapılması gereken bellidir; ev düzenini yürümeye başlayan bebeğe göre ayarlamak.
Öncelikle evdeki tehlike oluşturabilecek eşyaları belirlemelisiniz.Altına girip sıkışabileceği bir masa, çıkıntı oluşturarak çarpmaya zemin hazırlayan raflar, ranza vb. eşyaların merdivenleri potansiyel tehlikedir ve bunları yumuşatacak, önünü kapatacak veya ortadan kaldıracak önlemleri evinizin durumuna göre almalısınız.
Elektrikli eşyalar ve prizlere dikkat etmelisiniz. Bebeğiniz yürüyerek ulaştığı her durakta kendisini bekleyen yeni nesnelere ilgiyle yaklaşır. Prizleri mutlaka kapatmalısınız.Aynı zamanda boğaza kaçabilecek, bebeğinizin yutabileceği küçük eşyaları da daha yükseklerde saklamanın vakti artık geldi. Eğer kapı kolları bebeğinizin ulaşabileceği kadar alçak bir seviyede duruyorsa, bebeklerin korunması için satılan emniyet kitlerinden yararlanabilirsiniz.
Bebeğinizin bu keşif yolculuğunu daha keyifli bir hale getirerek, hem onun hem de sizin mutluluğunu garantileyebilirsiniz. Her yaptığı yenilikte annesinden onay almayı bekleyecek bebeğinizi, başarılarında “Aferin” diyerek teşvik etmeyi unutmayın.