Kışın en yoğun geçtiği aylardan Şubat, bebeğinizin soğuk havalarda oluşabilecek hastalıklardan korunması için sıkı bir koruma ve beslenme düzeninde de ekstra özen gösterilmesini gerektiriyor.
Bebeğinize sunacağınız mamaların organik, doğal malzemeler ile hazırlanması kadar; mama formüllerinde seçilen malzemelerin besin değerleri de çok önemli. Bebeğinizi kışın en sevilen sebzeleri havuç ve pırasanın yanında, yüksek besin değeri ile içinizin rahat etmesini sağlayacak balık ile koruyun.
Pırasa, güçlü bir antioksidan olmasının yanı sıra, içerdiği mineraller ile kalp ve damar sağlığını koruyucu etkilere sahiptir. K, A, C ve B6 vitaminlerine sahip olan pırasa, kemik ve doku gelişimine de olumlu etkiler yaparak bebeğinizin gelişimine katkı sağlar.
Lutein adlı birleşiği barındıran pırasa, göz hücrelerini koruma özelliği ile bilinir. Havuçta bulunan E vitaminlerinin de göz sağlığına olan olumlu etkileri düşünüldüğünde, balıkla birleşen bu sebzelerin görme ve beyin fonksiyonlarına kazandırdığı yararları göz önüne almakta fayda var.
Omega 3 yağ asitleri bakımından oldukça zengin olan balık ise bebeğinizin beyin ve sinir sistemi gelişimini olumlu yönde etkileyecek birçok faydalı minerale sahiptir. Düzenli ve yeterli balık tüketimi bebeğinize sağlayacağı faydalar şunlardır;
Odaklanmada artış
Enerjik bir ruh hali
Düşünce yapısında gelişim
Bağışıklık sisteminin güçlenmesi
Cilt hastalıklarına yakalanma riskinin azalması
Beyin fonksiyonları ve IQ seviyesinde artış
Konsantrasyonda güçlenme
Uyku düzeninin sağlanması
Duygusal konuda istikrar
Hiperaktiviteyi kontrol altına alma
Kalp hastalığı ve kanser türlerine karşı vücut direncinin artırılması
Bebekler İçin Organik Balık, Havuç ve Pırasa Püresi
Malzemeler:
50 gram balık fileto (levrek kullanabilirsiniz)
3 adet soyulmuş ve doğranmış organik havuç
1 adet pırasa sapı (sadece beyaz kısımları)
Yarım su bardağı içme suyu
Hazırlanışı:
Orta boy bir tencerede 1-2 bardak kadar su kaynatın. Kaynattığınız suyun üzerine buharda pişirme sepetini yerleştirin. Buharda pişirme sepetinin içine havuçları ve doğradığınız pırasaları ve balıkları ekleyin.
Balık, havuç ve pırasaları istediğiniz kıvama gelene kadar buharda pişirin ve tencerede suyun bitmesi durumunda su ekleyin. İstediğiniz kıvama gelen malzemeleri daha sonra mutfak robotundan geçirerek püre haline gelinceye kadar parçalayın.
Bu tarif ile hazırlayacağınız mamayı buzdolabında 3 gün, derin dondurucuda ise 2 ay kadar saklayabilirsiniz. Bu mama tarifini 7. aydan sonra tercih edebilecek olsanız da, bebeğinizi balık gibi farklı gıdalar ile tanıştırmadan önce doktorunuza danışmanızda fayda var.