KAYGILI ÇOCUKLAR!
Kaygılı olmak yetişkinlere has bir duygu sanılsa da çocuklar da en az büyükler kadar kaygı duyabiliyorlar. Hayat hakkında yetişkinler kadar deneyim sahibi olmadıklarından dolayı kaygılarını kolay atamıyorlar. Karşılaştıkları olaylar karşısında ürkek bir yaklaşımla dış etkilere karşı koyamayıp kaygılarını beslemek zorunda kalmaktalar. Bu bağlamda çocuğunuzun kaygılı halini atlatabilmesinde görev her zaman ki gibi anne babaya düşüyor.
Çocuğun kaygısının atlatılmasında ebeveynlerin tutum ve davranışları önemli rol oynamakta. Mesela karşılaştığı problemleri onun yerine devamlı siz çözerseniz kaygılarını gidermek yerine beslemiş olursunuz. Yapılması gereken çocuğunuza problemlerini çözmekte cesaretlendirici yaklaşım içinde bulunmak ve sorunlarla mücadele etmesi için fırsat tanımak, kaygı grafiğinin düşmesine neden olacaktır.
Herhangi bir olaya karşı endişe duyduğunda, onun kaygılarını arttırıcı konuşmalar yapmaktan kaçınmalı aksine cesaretini kamçılamalısınız.
Ebeveynlerden bazılarının yaptığı hata, çocuklarında çok büyük baskıya neden olan mükemmel çocuk beklentisini sık sık dile getirmesidir. Bu baskı çocukta psikolojik problemlerin startını vermek olur. Çocuğunuzdan sürekli başarı beklemek, hata yaptığında tepki göstermek kaygı ve endişelerini arttırarak ileriki yıllara biriktirmesi demek olacaktır. Oysa çocuğunuza, başarısızlığın normal bir şey olduğunu söyleyerek teselli etmek, yeteneklerini tespit edip teşvik etmek ve cesaretlendirmek var olan kaygılarını yenmekte adeta sihirli değnek etkisi yapacaktır.
Çocuklar hayattan keyif almalı ve üzerinde olumsuz duygular taşımamalı. Bunun için gerekli ortamı hazırlamak gerekir. En değerli varlığımız olan çocuklarımızın negatif duygular etkisinde oluşabilecek çöküntüye maruz bırakmayı hiçbir ebeveynin istemeyeceğini biliyoruz. Bunun için onu sevdiği ekinliklerin içinde bulunacağı zamanlar yaratmak gerekir. Okul, sınav derken bunalan çocukların elektriğini atacak oyunları birlikte oynamaya özen göstermeli kaliteli zaman geçirmeyi hedeflemelisiniz. Sizinle vakit geçirmek onu rahatlatacaktır.
Bazen de anne babalar çocuklarına yanlış örnek olabiliyorlar. Bir olay karşısında çocuğuna endişelenmemesini söyleyip, sergiledikleri davranışlarıyla kaygının devam etmesine sebep oluyorlar. Eğer çocuğunuzun kaygılarıyla mücadele etmesini istiyorsanız, siz de kendi kaygılarınızın üstesinden gelmelisiniz.
Çocuğunuzun düzenli uyumasına sağlıklı beslenmesine ve temiz hava almasına özen göstererek iyi hissetmesini sağlamalısınız. Olabildiğince düzenli hayat yaşaması onu tüm ruhsal dengesizliklerden uzak tutmaya yardım edecektir.