Bebeğiniz olduktan sonra hayatınız tam anlamıyla değişir. Yaşam şeklinizden tutunda, ev düzeninize uyku zamanınız ve süresine kadar her şey başka bir boyuta geçer adeta. Bebek yokken normal olan tüm düzeninizin, onun sağlığını tehlikeye atmayacak şekilde tekrar gözden geçirilmesini gerektirir.
Ev düzeni, evdeki eşyaların konumu ve yapısı kapılar, pencereler, evde bulunan ufak tefek eşyalar dahil her şey, bebek için tehdit oluşturabilir. Her anne babanın bilmesi ve gözden geçirmesi gereken bu güvenlik önlemlerin bazılarına birlikte bakalım:
- Uykusunun güvenliği: Bebeğinizi yüz üstü yatırmamaya dikkat edin, çünkü bebek ölüm sebeplerinin başında solunum yollarının tıkanmasının geldiğini belirtelim. Yorgan ya da battaniyesinin dantel detaylı olması da nefesini tıkayabilir, sade, detayı olmayan, çarşafının lastikli ve yatağın altına geçirilen cinsten olması önemlidir. Yatak parmaklığının aralığı da kol ve bacaklarının sıkışmasına imkan tanımayacak şekilde olmalıdır. Bebeğinizin yatağının çevresinde hiçbir eşyanın olmaması olası bir tehlikeyi önler. ( emzik, kıyafet, ipli veya pilli oyuncak…vs gibi)
- Boğulmaya karşı tedbirler: Bebeğinizin çevresinden oyuncakları dahil küçük ve koparabileceği parçaları uzak tutmalısınız. Boğulmasına sebep olabilecek nohut tanesi, fındık içi, üzüm, şekerleme gibi örneklerinin çoğaltılabileceği sert ve yuvarlak yiyecekleri bebeğinizin çevresinde bulundurmamaya çok dikkat edin. Bebeğinizin oyun alanlarında ya da bulunabileceği yerlerde kablo ip gibi boynuna dolanabilecek materyallerin olmaması gerekir. Sizin de arada bir bebeğiniz gibi emeklemeniz, ağzına koyabileceği şeyleri keşfetmenize yardımcı olacaktır.
- Yanmaya karşı tedbirler: Yemek pişirirken bebeğinizi asla kucağınıza almayın. Bebeğinizin ulaşabileceğini varsayıp ocağın ön gözlerinde değil de arka gözlerinde yemek pişirmeyi kural haline getirin. Tava çaydanlık gibi kulpu olan pişirme gereçlerini iç kısma doğru çevirin. Yanıcı materyallerin (çakmak, kibrit, ütü vs) ortalıkta olmamasına dikkat edin.
- Zehirlenmeye karşı tedbirler: Evde bulunan ilaç, deterjan vb gibi zehirlenmeye yol açabilecek maddeleri kilitli dolapta ya da onun ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edin. Zehirlendiğini düşündüğünüz durumlarda kusturmaya çalışmadan en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırın.
- Araç içinde güvenliği: Bebeğinizi mutlaka onun boy kilo ve yaşına uygun araç içi bebek koltuğunda seyahat etmesine özen gösterin. Bebeğinizin koltuğunu sabitlerken emniyet kemerinin yeteri kadar sıkı olduğundan emin olun. Fren yapma durumunda onun üzerine devrilebilecek şeyleri çevresinden uzak tutun. Ve asla bebeğinizi ya da çocuğunuzu kısa süreliğine dahi olsa araçta yalnız bırakmayın.