Okulların açılmasıyla beraber çocukların bazılarında okula gitmek istememe gibi durumlar olabilir. Bu durum çocuğun okuldan korkması olarak yorumlansa da aslından aileden ayrılma korkusudur.
İlk defa okula başlayanlarda daha sık olmasıyla birlikte, devam edenlerde de görülebilen okula gitmekten kaçınma arzusu çocuğun anne babadan ayrılırken ortaya çıkan yoğun kaygıdan kaynaklanır.
Aniden baş ağrısı, yemek yememe, karın ağrısı, agresiflik gibi bedensel tepkilerle protesto eder aileden ayrılmayı. Ailesinin okula gitme konusunda zorlaması, kaygısının artmasına, kızgınlık ve asabiyetle zorlayıcı tepkiler vermesine neden olur.
Ancak okula gitmesi gerektiğinden bu şikayetleri uzun süre de devam edebilir. Sınıfta ağlar, kusar, midesi bulanır, sınıfı terk eder, annesinin de sırada yanında oturmasını ister. Annesi ayrılınca arkasından koşarak ve ağlayarak kendisi de çıkabilir. Çocuğun neşesi kaçar mutsuz bir görünüm sergiler. İştah sorununun yanı sıra uykusuzluk problemi de başlayabilir.
Okuldaki sorumluluklarını yerine getirmek istemez, ilgisiz davranır. Okuldan söz açılınca ortam değiştirmek ister.
Anne baba bu durumu düzeltmek adına onunla sürekli konuşarak okulu sevmesini sağlayacak sözler söyler. Ama çocuğun bahanesi hazırdır. Öğretmeninden korktuğunu kendisine bağırdığını, arkadaşlarının onu oyuna almadığını ve kendisini sevmediklerini söyler. Ama tüm huysuzluğu ve tedirginliği hafta sonunda ya da tatil günlerinde kaybolur.
Bu durumda ne yapmalı:
Kesinlikle onu suçlayıcı söylemlerden kaçınmalısınız. Bu durumu yaşayan diğer çocuklardan söz ederek bunun geçici olduğunu okula gitmesi gerektiğini gitmezse derslerinden geri kalacağını sakin bir ses tonuyla anlatın. Onu karşınıza alarak bir anlaşma yapabilirsiniz. Aileden en az bağımlı olduğu biri okulun başlamasından çıkışa kadar okulda kalsın.
Okul öncesinde sosyal aktivitelerde bulunmasını sağlayın. Mesela sık sık parka götürerek sosyalleşmesine, toplum içinde olmasına ortam yaratın. Kendinizden örnekler vererek sizin de o yaştayken aynı durumda olduğunuzu ama hepsinin geçtiğini anlatın.
Güven duygusunun az olduğu çocuklarda görülen okuldan kaçınma isteğini yenmesi için, bazı fiziksel aktiviteleri daha çok küçükken yapmasına izin vererek öz güvenini pekiştirin, mesela döküp kırsa da yemeğini kendisinin yemesini, kıyafetlerini kendisinin giymesini sağlayın. Bunun gibi kişisel becerilerini geliştirmesi onu toplum içine daha çabuk sokacaktır.
Öğretmenin desteğini de arkanıza almanız bu sorunu çözmede size yardımcı olacaktır.
Organickid Ailesi…