ÇOCUK EĞİTİMİNDE MÜZİĞİN ÖNEMİ VE YERİ
Müziğin insan yaşamı üzerindeki etkileri, gerekliliği ve önemi herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Birçok psikolojik rahatsızlığın tedavisinde eski çağlardan beri keşfedilmiş ve kullanılmış bir araç olduğunun göstergesidir. Bu yüzden atalarımız “müzik ruhunun gıdasıdır” demişler.
Peki, bu kadar güçlü etkileri ve iletişimi olan müziği, çocuklarımızın eğitiminde kullanmak ne gibi olumlu etkiler yapar?
Çocuklarımızın en değerli varlıklarımız olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Eğitimleri için iyi ve doğru olan her şeyden faydalanmak durumundayız. Müzik de bunlardan bir tanesidir. Zira anne karnında bile bebeğin müzik dinlemesinin olumlu etkileri olduğu uzmanlarca belirtiliyorken, çocuklarımızı müziğin olumlu, yapıcı etkilerinden uzak tutmak haksızlık olur.
Müzik, çocuğun estetik duygusunu geliştiren, bilişsel gelişimine katkıda bulunan, bir araçtır. Aynı zamanda kendini ifade etmesini ve soyut düşünebilme yeteneğini geliştiştirerek destekler.
Erken çocukluk dönemindeki müzik eğitiminin hedefi, dil ve ince-motor gelişimine destek vermektir. Böylece çocuk, düşündüklerini, duyduklarını ritim ve şarkılarla anlatabilir. Üstelik erken yaşlarda müzik kültürü ve sevgisiyle tanışmış olur. Yalnız, çocuğun gerek ailesinde gerekse gittiği kreş ya da anasınıfındaki bulunduğu müzik ortamı çok önemlidir. Bu ortamlardan, olumlu ya da olumsuz etkilenmesi söz konusu olabilir. Doğru seçimlerin, gittiği eğitim kurumları tarafından sağlanması gerekir.
Her çocuğun doğuştan müziğe ilgisi vardır. Ama her çocuğun müziğe yeteneği aynı seviyede olmayabilir. Buna karşın her çocuk müziği sever.
Çocuk eğitiminde müziğin olumlu etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Çocukta kavram gelişimini destekler.
- Dilini kullanmakta akışkanlık ve çeviklik kazanır.
- Sorunlar karşısında problem çözme yetisi kazanır.
- Kendini ifade etmesi kolaylaşır, duygusal yönden rahatlar ve böylece konuşarak kendini anlatma yeteneği gelişir.
- Etkin şekilde iletişim kurmasında destekleyici olur.
- Toplum içinde sosyal uyumu kolaylaşır.
- Güvensizlik, saldırganlık, korku, çekingenlik gibi negatif duygu ve davranışlarını, müzik sayesinde pozitif duygulara dönüştürebilir.
- Sistemli duruş ve yürüyüş alışkanlığı kazanır.
- Birlikte yaşama ve hareket etmekte, müzik tamamlayıcı faktördür.
- Müzik sayesinde kendi milli kültür ve geleneklerini müzik aracılığıyla öğrenir, vatan, bayrak, ulus, millet sevgisi kazanır.
- Ritim duygusu gelişir.
Müzikli bir hayata!