750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
VADE FARKSIZ 3 TAKSİT İMKANI
19 Ocak 2021 Salı

ÇOCUKLARDA AHLAK GELİŞİMİ

Ahlak Nedir:

Ahlak, kişinin toplumun değer yargılarını önemseyip, kendi değer yargılarını bu çerçevede oluşturarak buna uygun bir yaşam sürdürme sürecidir. Ahlaki gelişim ise topluma karşı sorumlulukların  yerine getirilmesi ve nasıl davranılmasının farkında olunmasıdır. Kısaca söylemek gerekirse ahlak, bir toplumda uyulması gereken yazılı olmayan ama herkesçe bilinen kurallar listesidir. Bu kurallar listesi yapılması gereken görevleri belirler.

Çocukların Ahlaki Gelişimi:

Bir insanda ahlak gelişimi çocukken başlar.Bu gelişimin olumlu yönde ilerlemesinde önce ebeveynlerin, yakın çevrenin ve toplumun önemli etkileri vardır.Çocuğun ailesi başta olmak üzere çevresinden gelen tepkilerle belirlediği davranışları ,izlenimleri, analizleri ve bilgileri ahlaki gelişiminde temel oluşturur.

Çocukların ahlak gelişimi süreçlerinde, her yaşın kendine özgü gelişimi ve bu gelişimin görevleri vardır. Anne baba, çocuğunun bulunduğu yaşın özelliklerini bilmeli, ahlak eğitiminde ona göre çocuğuna yön vermelidir. Yaşının bulunduğu  özellikleri bilmeyen anne babaya göre çocuğun bazı davranışları ahlaksızlık olarak nitelendirilebilir. Bu durumda bilinmesi gereken, bu davranışların o yaşların ve gelişim çağının özelliği olmasından kaynaklandığıdır. Bu çağlarını sağlıklı atlatmaları anne babanın tutumuna bağlıdır. Bu yaşın özelliğidir,gelip geçer demek de doğru bir yaklaşım değildir. Sorunun kaynağının onu yaşı olduğunu bilmek, göre yapıcı davranmak gerekir.

Ahlak Gelişiminde Aile Ortamının Önemi:

Çocukla iyi bir ahlak eğitimi için aile ortamı çok önemlidir. ‘’İlk eğitim ailede başlar. Aile terbiyesi almış’’sözü buna vurgu yapmaktadır. Çocuktan önce anne babanın iletişiminin iyi olması gerekmektedir. Çocuk için rol model olan ebeveynlerin çocuklarıyla doğru iletişim kurması,iyi bir aile ortamıyla gerçekleşir. Ahlak eğitimi doğumdan ölüme kadar süren zorlu bir yoldur. Anne babanın dengeli ve disiplinli yaklaşımı ahlak gelişimi için belirleyici olur. Çocuğu özgür bırakmak, başkalarının haklarını çiğnemeye, baskı altına almak da öz güven eksikliğine yol açabilir.

Ahlak gelişimi sürecinde disiplin,kabul edilebilir davranışları belirleyen kuralların hepsini kapsar, ceza ise uyulmayan kuralların karşılığında ödenen bedeldir. Ceza ile disiplinin birbirine karıştırılmaması gerekir.

Yorumunuzu bırakın