750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
KAPIDA NAKİT VEYA KART İLE ÖDEME SEÇENEĞİ
19 Ocak 2021 Salı

YENİDOĞAN SÜNNETİ

Sünnetin hijyen ve sağlık açısından gerekli olduğu tıp tarafından kabul edilmiş bir gerçektir. Sünnet derisinin altında biriken kirlerin iyi temizlenmemesi halinde enfeksiyon riski taşıması, koku yapması gibi durumlar sünnetin gerekliliğini kaçınılmaz hale getirir.

Doğumdan sonra yedi ile on gün arasında yapılan sünnete yenidoğan sünneti denir. Sünnet, bebeklere uygulanan en sık cerrahi işlemdir. Yenidoğan sünneti son zamanlarda çok popüler olan, özellikle sosyal ve kültürel yapısı yüksek ailelerin tercih ettiği bir işlem olmuştur.

Yenidoğan sünnetinin yararları:

Yenidoğan sünnetinin en önemli avantajı, çabuk iyileşiyor olmasıdır. Ayrıca dikişsiz olması, iyileşmeyi hızlandırdığı da tercih etme sebeplerinden biri olarak görülmektedir. Diğer bir sebep ise çocukluk döneminde yapılan sünnetin psikolojik sorunlara yol açabileceğinden, yenidoğan sünnetinin rağbet görmesini sağlamıştır. Bebekler bu dönemi farkına varmadan atlatmış oluyorlar.

Yenidoğan ve süt döneminde sünnet olan bebeklerde, üriner sistem enfeksiyonlarına, sünnet olmamış bebeklere oranla çok daha az rastlanmış olması, yenidoğan sünnetini cazip hale getirmiştir.

Yenidoğan sünneti nasıl yapılır?

Yenidoğan sünneti lokal anestezi (bölgesel) uygulanarak yapılan bir işlemdir. Dikişsiz bir yöntem kullanılır. Ortalama 15-20 dakika sürer. Sünnet derisinin damar yapısı yeni geliştiği için sünnet sırasında kanamayı kontrol etmek kolaydır. Lohusa olan anne ve sünnet olan bebek, iyileşme süreçlerini kısa zamanda ne olduğunu anlamadan atlatmış olurlar.

Bebekler sünnet sırasında ağrı duymaz inancı yanlıştır. Fakat çocukluk dönemi sünnetinden çok daha az ağrılı ve travmasızdır. Operasyondan otuz dakika önce penis çevresine uyuşturuculu bir krem sürüp, işlem sırasında da anestezi içerikli madde, küçük bir iğne ile lokal olarak penis çevresine enjekte edilir. Uyuşma sağlandığı zaman sünnet yapılır. Yenidoğan bebeğin göbeği düşene kadar sünnet sıkıntıları da bitmiş olur. Hatta birçok bebekte göbek düşmeden daha önce sünnet yarasının iyileştiği görülmüştür.

Yenidoğan sünnetinde dikkat edilmesi gerekenler:

  • Kanamaya ve enfeksiyon riskine karşı dikkatli olunmalı,
  • Bebeğin bezini değiştirirken dışkı bulaşmamasına ve o bölgenin ılık sabunlu su ile hijyenin sağlanmasına özen gösterilmeli,
  • Sünnetin dört ya da beşinci gününde iltihabik akıntısı varsa, enfeksiyon olasılığı var demektir, derhal doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekir.
Yorumunuzu bırakın