750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
VADE FARKSIZ 3 TAKSİT İMKANI
18 Ocak 2021 Pazartesi

TUVALETTE ZAHMETLİ BİR SÜREÇ: ÇOCUKLARDA KABIZLIK PROBLEMİ

Tuvalet eğitimi dönemini atlatalı çok oldu ama çocuğunuzun çamaşırında lekeler görüyorsanız, çocuğunuzun kabızlık problemi olup olmadığını sorgulamanız gerekebilir. Kabızlık problemi çocukluk döneminde sıklıkla karşılaşılan bir problemdir.

Kabızlık, genel olarak dışkı düzeninde bozulma, zor, ağrılı ve sert dışkılama sorunları şeklinde tanımlanabilir. Birçok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilecek çocuklarda kabızlık, çeşitli problemleri de beraberinde getirir.

Çocuklarda kabızlık neden olur?

Çocuklarda kabızlık problemi birden fazla sebebe dayanıyor olabilir. Eğer çocuğunuz kabızsa, ağrılı ve sert dışkılamadan kaçınacağı için dışkısını tutma refleksi geliştirir. Bu refleks sonucunda çocuğunuz kıvranma, bacaklarını içe doğru kıvırarak sallanma veya acılı bir yüz ifadesi ile sıkıntısını dışarı yansıtabilir.

Dışkıyı tutma refleksi, aslında çocuklarda kabızlık sorununu kısır döngüye dönüştüren bir durumdur. Son bağırsakta bekleyen dışkı, su emiliminin azalmasıyla iyice sertleşir ve gün içinde bağırsakta biriken dışkı miktarının da artması ile rektumu genişletir. Bu da aslında bir sonraki dışkılamada daha ağrılı bir süreç yaşanmasına sebep olur.

Çocukların birçoğunda kabızlık için bir neden bulunmaz; bu şekilde yaşanan problemlere, fonksiyonel kabızlık adı verilir. Diğer sebepler ise; ateşli hastalıklar, beslenme değişiklikleri, çevre değişikliği ve dehidrasyon olarak özetlenebilir.

Çocuklarda kabızlığı önlemek için neler yapılır?

Bebeklerde anne sütünden ayrılma döneminde inek sütüne geçiş, kabızlığa sebep olabilir. İnek sütünün sindirilmesi zor olduğundan, doktorunuza da danışarak inek sütü yerine alternatif bir beslenme şekline geçiş yapabilirsiniz.

Tuvalet eğitimi sırasında cezalandırma, çocuğun tuvaletini yapmaktan korkmasına ve tuvaletini tutma eğiliminde bulunmasına sebep olur. Çocuk tuvaletini kaçırdığında onu cezalandırmamalı, yapıcı bir dille konuşmalısınız. Cezalandırılmaktan korktuğu içi dışkısını tutmaya başlayan çocuklarda kabızlık, sert dışkılamaya sebep olacağı için ağrılı bir sürece yol alır ve durumun uzun süre devam etmesine sebep olabilir.

Çocuklar oyun oynarken veya ilgilerini çeken bir şey yaparken ondan ayrılmamak için her yolu dener. Tuvaletini tutmak da bu yollardan biridir. Oyunun başından ayrılmamak içi tuvaletini tutan çocuğunuzu nazik bir dille tuvalete yönlendirmelisiniz. Bu sayede dışkıyı bekletmeyecek ve ağrılı dışkılama sorununu da en aza indirmiş olacaksınız.

Beslenme düzeninde yapacağınız bazı değişiklikler de, kabızlık problemi ile başa çıkmak için işe yarayacaktır. Yeterli posa ve lif alamayan çocuklarda kabızlık problemi sıklıkla görülür. Çocuğunuza posalı, lifli gıdalar ve meyve suları verebilirsiniz. Ayrıca günlük yeterli miktarda su aldığından da mutlaka emin olmalısınız. Yeterli su alınmaması çocuğunuzun kabızlık problemini artıracaktır.

Tüm bunların işe yaramaması halinde mutlaka bir doktora danışmalısınız. Kabızlığın nörolojik problemlerde bağlantılı olduğu da bilinmektedir. Çocuklarda kabızlık tedavisi ne kadar erken başlanırsa o kadar kolay ve başarılı sonuçlar getirir. Çocuğunuzun dışkısını yumuşatıcı ilaçlı tedaviler ve rektumun boşaltılması gibi tedavi yöntemleri, kabızlık problemini tedavi ederek ağrıların azalmasına ve rahatlamaya imkan verecektir.

Çocuğunuz ve size sağlıklı günler dileriz!

Yorumunuzu bırakın