Her anımız teknoloji ile iç içe. Günlük aktivitelerimizi akıllı cihazlar üzerinden planlıyoruz, işlerimizi dahi bilgisayarlar ya da akıllı telefonlar üzerinden yürütüyoruz. Son teknoloji akıllı cep telefonları sayesinde artık fotoğraflarımızı bile küçücük veri alanlarında depoluyoruz. Bu yoğun koşturmamız arasında çocuğumuza da bu alışkanlığı aşılamış oluyoruz, ama uzmanlar yetişkinlerde olduğu kadar teknolojinin denetimsiz ve aşırı kullanımının çocuklar üzerinde ciddi zararlar oluşturabileceği görüşündeler.
Teknoloji planlı ve akıllıca kullanıldığında inanılmaz bilgi ve gelişim sahasıdır, ancak denetimsiz ve plansız kullanılırsa çocuklarımız üzerinde ciddi sonuçlar doğurabiliyor.
Bu yazımızda teknoloji bağımlısı çocuklarımızı teknolojinin yüksek dozundan nasıl kurtaracağımızı, koruyacağımızı yazdık;
Bu yolda en önemli konu, çocuğunuzun her gün bilgisayarda geçirdiği zamanı iyi belirlemek ve bu konuda kendisi ile bir anlaşma yapmaktır. Uzmanların önerdiği, okul öncesi çocuklar için günde 1 saatten, ilköğretim düzeyindeki çocuklar için ise günde 2 saatten fazla olmamalıdır.
Anne baba olarak, onun dilinden anlamak ya da olası sorunlarına birlikte çözüm bulabilmek için teknolojiyi yakından takip etmek de büyük önem taşıyor. Bunun yanı sıra, bazı durumlarda geride durmak ve çocuktan öğrenmeye çalışman da bir taktiktir. Anne babasından daha çok bilgi sahibi olduğunu düşünmek, çocuk için çok olumlu bir tablo yaratacaktır.
Eğer çocuğunuz aşırı derecede bilgisayar başında olmak istiyorsa, bunun tek çözümü bilgisayarı ortak kullanım alanlarından birine taşımaktır. Ailedeki diğer bireyler de bilgisayarı kullanırsa, çocuk sırasını beklemesi gerektiği gibi sosyal beceriler de kazanmış olacaktır.
Bilgisayar üzerinden çocuğunuzla birlikte oyunlar oynamanız, onun bilgisayarda geçirdiği saatlere eşlik etmeniz, kullandığı programlar ve oyunların içeriklerini denetlemeniz açısından çok uygun bir yöntemdir. Böylece çocuğunuza eğitimsel değerler içeren oyun ve programlara sevk edebilirsiniz.
3-5 yaşındaki çocuklar için anımsama, gruplandırma, göz ve el koordinasyonunu artıran programları, 6-8 yaşındaki çocuklar için okuma – yazma ve mantık yürütme gibi programları, 9-12 yaş çocuklar için ise soyut kavramlar, ileri düzey sorun çözme kabiliyeti gibi konuları içeren programları seçebilir ve bunlara yönlendirebilirsiniz.
3-5 yaş aralığında başlayacağınız yabancı dil DVD’ leri, program ya da çizgi filmleri de yabancı dil konusunda kelime hazinelerini geliştirmeleri açısından oldukça önemlidir.
Teknolojinin dozunda kaldığı mutlu bir hayat dileğiyle!