750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
VADE FARKSIZ 3 TAKSİT İMKANI
19 Ocak 2021 Salı

SÜT DİŞLERİNİN ÖNEMİ

Çoğu ebeveyn süt dişlerinin kalıcı olmaması nedeniyle gereken önemi ve özeni göstermemekteler. Toplumdaki bu yanılsama ileride çocuklar için büyük problemleri beraberinde getirmektedir.  Ciddiye alınması gereken süt dişleri, ileride diş sağlığını doğrudan etkileyen bir konu olduğundan anne babaların dikkatinden kaçmamalıdır.

Yaklaşık altıncı aydan itibaren süt dişleri ağızda oniki yaşına kadar kalır. Üç yaşına kadar sürmesi tamamlanan süt dişleri sürekli dişlerin teminatı gözüyle bakılmalı ve gereken bakım ve özeni göstermelidir. Süt dişleri sürekli dişlerin doğru pozisyonda çıkabilmesi için doğru zemini hazırlar.

Süt dişleri çocuğun besin sindirimi için vazgeçilmez bir araçtır. Çiğneme sırasındaki hareketleri çocuğun çene kas ve kemiklerinin gelişmesi için elzemdir. Konuşmayı düzgün öğrenmesinde kelimeleri doğru aktarımında süt dişlerinin katkısı göz ardı edilemez. Ayrıca anne sütünden katı gıdaya geçmede süt dişlerinin önemi daha iyi anlaşılabilir.

Süt dişlerinin erken kaybı beraberinde birçok olumsuz sonucu berberinde getirir. Süt dişlerinin kaybınında en önemli rolü çürükler ve travmalar oynar. Bu yüzden süt dişlerine koruycu bir yaklaşım göstermek, diş sağlığını denetim altına almak anlamına gelir. Toplumsal olarak bu bilincin gelişmesi için ailelerin diş fırçalamak, diş sağlığına gereken özeni göstermek konusunda rol model olmaları son derece önemlidir. Fissür örtücü işlemleri ve flor uygulamaları, erken süt dişi kaybına engel olmakta oldukça etkilidir.

Erken süt dişi, kayıplarını önleme yöntemlerinden biride sürekli dişlerin yerini ve pozisyonunu belirlemekte yer tutucu olarak görev yapan aparey kullanımıdır. Bu yer tutucular, sürekli dişlerin gömük kalmasını, farklı yerden çıkmasını ve dişsiz olan bölgeye komşu olan dişlerin hareket etmesini önleyerek ortodontik bozuklukların meydana gelmesine engel olur.

Süt dişlerinin bakımına, ilk çıktığı zamanlarda dikkat etmek gerekir. Bebeğin kahvaltısından sonra ve akşam beslenmesinden sonra dişleri temiz bir tülbent yardımıyla yada parmak fırçasıyla temizlenmelidir. Bu temizliği rutin haline getirmek çürük oluşumunu önlemede son derece etkili bir bakım yöntemidir.

Bebeklerin gece uykudan önce son beslenmesinde bal pekmez gibi şekerli sütleri vermek biberon çürüğüne neden olacağından bundan kaçınmak gerekir.

Yorumunuzu bırakın