Pika sendromu sözcüklerini belki ilk kez duyuyorsunuz belki de kulağınıza şöyle bir çalındı. Bu yazımızda kulaklara yabancı ama bilinmesi gereken pika sendromunu ele alacağız.
Çocukların toprak, kil, boya, pil, kum, tuz, saç..gibi şeyleri yemeye çalışmasıyla sergilediği davranış bozukluğu Pika Sendromunun habercisi olabilir. Yabancı maddeleri yeme isteği olarak ortaya çıkan Pika Sendomuna en çok ülkemizin Orta Anadolu Bölgesinde karşılaşılıyor.
Davranış bozukluğu denilen Pika Sendromu bebeklikten itibaren gözlenebildiği gibi çocukluk hatta yetişkinlik dönemine kadar sürebildiği izlenmiştir. Tekrar etme riski olan Pika Sendromuna besin olmayan yabancı maddelere karşı duyulan yeme dürtüsü olması, hastaların kendisine zarar vereceğini bilerek yemeleridir. Yeme isteklerine zararlı olacağını bildikleri halde karşı koyamamaları hastalığın tekrar etme riskini artırıyor.
Vücutta eksik olan başta demir, çinko, bakır gibi elementler Piko Sendromunun başlamasına sebep olarak gösterilmektedir. Piko Sendromu yaşayan çocuklarda en önemli problem demir eksikliği ile yaşanan kansızlık sorunudur. Kansızlık ve çinko eksikliği sonucu gelişimin yavaşladığı hatta gerilediği gözlenir. Ayrıca yenen yabancı maddelerin bağırsaklarda meydana getirdiği bir takım şikayetlerde söz konusu olur. Sindirilemeyen yabancı maddeler bağırsaklarda parazitlere, karında oluşabilecek tüy kıl ip yumaklarına, boya yiyen çocuklarda kurşun birikmesine sebep olup, ciddi sindirim sistemi problemlerine yol açabilmektedir. Beslenme bozukluğunun oluşması da ayrı bir sorun oluşturabilir.
Piko sendromu olan çocuklar için neler yapılmalı:
Uzman bir hekimin gözlemi ve doğru tanısı ile tedavi süreci başlar. Kansızlık ve çinko eksikliği yapılacak kan testi ile belirlenerek hekimin uygulayacağı tedavi ile giderilebilir. Demir eksikliği anemisi ve çinko eksikliği en önemli bulgulardır. Bu bulguların yardımıyla hasta çocuğun çok iyi gözlenmesi, uygun ilaç tedavisine başlanarak, besin takviyeleriyle desteklenmesi gerekir.
Besin takviyesinde ise demirden zengin gıdaların yedirilmesi yani; kırmızı et, yumurtanın sarısı, karaciğer, nohut mercimek gibi bakliyat çeşitleri, üzüm pekmezi gibi besin çeşitlerinin verilmesi destekleyici olur. Bunların düzenli ve periyodik şekilde tüketilmesi ilaç tedavisini başarıya ulaştıracak destekleme yöntemi olacaktır. Ayrıca yeşil yapraklı ve demirden zengin sebzelerin tüketilmesine özen göstermek Pika Sendromunu yenmek için izlenmesi gereken doğru yollardır.
Destek alınması gereken yollardan biride ilaç tedavisinin yanı sıra çocuk psikologlarının önerileri doğrultusunda ilerlemektir.
Tüm çocuklarımızın sağlıklı olması dileği ile…. Organickid Ailesi.