Çocukların severek oynadığı rengarenk oyun hamurları, aslında göz ardı etmemeniz gereken birçok faydayı da beraberinde getiriyor. İşte oyun hamurunun faydaları ve çocuğunuz oynarken içinizin rahat olmasını sağlayacak el yapımı oyun hamuru tarifi.
Hayal gücü yükselsin!
Belki bu kırmızı hamur birazdan göğe yükselen bir balona dönüşür. Ya da hiç sapsarı filler, çocuğunuzun oyun masasında belirir, kim bilir? Hamurlara şekil vermek için kafasında önce vereceği şekli tasarlamak, çocuğunuzun hayal gücüne olumlu etki eder. Yepyeni tasarımları renkler ile birleştirerek farklı bir düşünme yapısına teşvik edilen çocuğunuz, yaratıcılığını geliştirir ve çok yönlü düşünme eğilimine girer.
Çocuğunuzun el becerileri gelişir
Kafasında tasarladığı onlarca obje, birbirinden farklı bir sürü hayvan veya bitki… Şekil verilmesi gereken o kadar çok şey var ki! Çocuğunuz, kafasında tasarladıklarına en çok benzeyeni yaratabilmek için hamurlara elleri ile şekil verir ve bu süreçte çocuğunuzun el becerisi de olumlu yönde ilerler. İnce çizgiler, detaylara kafa yoran ve bu şekilleri elde etmeyi amaçlayan çocuğunuz, zaman içerisinde evinizin oyun hamuru ustasına dönüşecektir! Bu süreçteki beklentiniz ve desteğiniz, elbette çocuğunuzun yaşına uygun olmalı. Çocuğunuzun yaşı ve el becerileri büyüdükçe, daha detaylı tasarımlara imza atabilir. Bunun için siz de evinizde bulunan kaşık, çöp şiş ve benzeri malzemeler ile onun tasarımlarını detaylandırmasını teşvik edebilirsiniz. Çocuğunuza vereceğiniz ek malzemelerin onun yaşına uygun olduğundan ve güvenliğini tehlikeye atmayacağından emin olmalısınız.
El ve parmak kasları oyun hamuru ile gelişir
Çocuğunuzun ellerinde ve parmaklarında bulunan kaslar, hamurun yoğurulup şekil verilme sürecinde fazlası ile çalışır ve gelişir. Çocuğunuzu, ince kas gelişimini desteklemenin en eğlenceli yollarından biri olan oyun hamurunu kullanmaya teşvik edebilirsiniz.
Temel öğrenme sürecini destekleyin
Renkler, harfler, rakamlar, hayvanlar… Çocuğunuzun bu dünya ile ilgili öğrenmesi gereken o kadar çok şey var ki! Siz de onunla oyuna katılarak, hem paylaşımı öğrenmesini hem de güven duygusunu artırmasını sağlayabilirsiniz. Katıldığınız oyunda öğrenmesi gereken temel bilgileri eğlenceli bir şekilde vererek, çocuğunuzun bilgi dağarcığını geliştirebilirsiniz.
Evde oyun hamuru nasıl yapılır?
Oyun Hamuru Tarifi
Malzemeler:
3 su bardağı un
1 su bardağı su
2 çorba kaşığı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı tuz
Bir miktar gıda boyası veya renk verici sebze-meyveler
Hazırlanışı
Un, su, sıvı yağ ve tuzu karıştırarak yoğurun. Hamur çok yapışkan ve gevşek olursa un miktarını; çok katı ve sert olursa su miktarını artırabilirsiniz.
Hamuru yoğurarak iyice karışmasını sağladıktan sonra, yumruk büyüklüğünde parçalara ayırın. Ayırdığınız parçaların her birini farklı bir renk ile karıştırarak rengarenk oyun hamurları elde edin.
Hamurları kullanmadığınız zamanlarda bir streç filme sararak kapalı kutularda saklayın. Böylece, hamurunuzun uzun süre dayanmasını sağlayabilirsiniz.