750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
VADE FARKSIZ 3 TAKSİT İMKANI
18 Ocak 2021 Pazartesi

O BİZDEN ÇOK DAHA HASSAS: BEBEKLERDE CİLT BAKIMI NASIL OLMALIDIR?

Doğum anından itibaren bebeğinizin beslenmesi, vücut sıcaklığı, hijyeni ve rahatlığı için elinden gelen en iyisini yapan anneler, iş bebek cilt bakımına gelince çok daha hassas davranabiliyor. Çünkü bebeklerin yumuşacık cildi, büyüklerin cildinden çok daha hassas bir yapıya sahiptir ve özenle korunması, dengede tutulması gerekir. Bebeklerin cildi, olası doğum sonrası enfeksiyonlarına karşı her zaman kontrol altında olmalıdır.

Bebekler yeni doğdukları sırada, eğer tam zamanında doğmuşlarsa, ciltleri üzerinde bir tabakaya sahiptir. Muma benzer bir kıvamı olan bu tabaka, bebeklerin hassas cildini dış etkenlere karşı korur. Vernix Caseosa adı verilen bu tabakanın hemen yok olmaması için son zamanlarda hastanelerde, bebekler doğar doğmaz yıkanmaz ve bir süre bu tabakanın koruyucu özelliğinden faydalanılır.

Bebeklerin kafa derilerinde oluşan konaklar, bu konuda tecrübesiz olan annelerin paniklemesine sebep olabilir. Ancak konak oluşumu oldukça doğaldır. Konaklara, kırmızı kabuklanmalar eşlik ederse, egzama ihtimali düşünülebilir ancak normal bir konaklanma yapısının herhangi bir zararı yoktur. Konakları ellerinizle soymamanız ve kabuklarını kaldırmamanız gerekir. Eğer konak kabukları dökülmezse, kabukların üzerine bebek yağı sürerek yumuşamasını sağlayabilirsiniz.

Bebeğinizin alt temizliğine ise cilt bakımı gereği özellikle dikkat etmelisiniz. Yenidoğan bebekler, bezlerini çok sık kirletir. Kirli bezi cilt üzerinde bekletmek, cildi çok narin olan yenidoğan bebekler için istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Kirli bez ile duran bebeklerin cildi tahriş olur, pişik olur ve bu pişik kontrol altına alınmazsa yaralara ve cilt çatlaklarına da dönüşebilir. Bunun için özellikle gece uykusu sırasında dahi olsa bebeğinizin bezini 2-3 saatte bir değiştirmelisiniz.

Kirli bezi attıktan sonra bebeğinizin poposunu ılık su ile ve kendi şampuanıyla yıkamalısınız. Cildinde hiçbir kalıntı kalmayan bebeğinizi kuruladıktan sonra, bir müddet cildinin nefes almasını sağlamalısınız. Sonrasında uygun bir nemlendirici veya bebek yağı ile cildini yumuşatarak temiz bezi kapatabilirsiniz.

Bebeğinizin aşırı terlememesi gerekir. Ter bezleri farklı çalışan bebekler, çok sıcakta kaldıkları zaman isilik denen sivilce benzeri kızarıklıklar dökerler. Bu kızarıklıklarla başa çıkabilmek için cildi her zaman temiz tutmalı ve gereğinden fazla sıcak tutacak kıyafetlerden kaçınmalısınız.

Bebekler, anne sütünü bırakıp ek gıdaya geçtikleri dönemlerde su ihtiyaçlarını da dışarıdan karşılamaya başlarlar. Bu zamana kadar anne sütü ile dengede tuttuğunuz su ihtiyacını artık bol bol su içirerek karşılamanız gerekir. Su içmeyen bebeklerde cilt kurulukları,  pul pul dökülmeler olabilir ve bu da ciltte rahatsızlıklara yol açabilir.

Bebeğinizin cilt bakım ürünlerini seçerken de, sağlıklı içeriklerden oluşmasına dikkat etmeniz gerekir. Ürünün p.h. dengesini ve formülünü göz önünde bulundurarak titizlikle seçim yapmalısınız. Mutlaka anti alerjik ve doğal içeriklerden oluşan nemlendirici ve şampuanları tercih etmelisiniz.

Yorumunuzu bırakın