Bebeklerle yapılan rutin işlerin onların sosyalleşmesinde bir araç olduğunu söyleyen uzmanlar alt temizliği sırasında annenin enerjisinin bebeklere geçtiğini bunun içinde huzurlu ve rahat bir ortamda yapılması gerektiğini belirtiyorlar.
Yanlış ve yetersiz yapılan alt temizliğinin bebekte, idrar yoluda iltihaplanmalara, iyileşmeyen pişiklere, uykusuzluk, huzursuzluk, iştah sorunları gibi birçok sıkıntıya neden olduğunu belirtiyorlar. Bu yüzden anneler, hijyene ve temizleme şekillerine çok dikkat etmeliler.
Genital bölge;
Kız bebeklerin alt temizliği, hiçbir zaman vücudunun diğer kısımlarının temizliği gibi değildir. Genital bölgenin temizliğinin her zaman yukarıda aşağıya doğru yapılması gerekir. Her defasında temiz bir bezle ve tek harekette silinmelidir.
Temizleme işleminden sonra yumuşak bir havlu bez yada kağıtla kurulayıp koruyucu krem sürmeniz gerekir. Alt temizleme ve değişim işlemi sırasında altının biraz açık kalması ve hava alması yararlıdır. Ayrıca bebekler bundan son derece keyif alırlar.
Bezi konulmadan önce;
Eğer bir silmede temizlenmediyse, bir tampon alarak aynı şekilde yukarıdan aşağıya doğru bir kez daha silinir. Daha sonra makatı ve poposunun yanları da silinerek, kirli bez bebeğin altından alınır. Temiz bezi konulmadan önce bebeğin altı tülbentle ve yumuşak hareketlerle kurulanır. Kapatmadan önce pişik kremi sürülür. Koruyucu pişik kremini her alt açmada kullanmakta yarar vardır. Çünkü bu krem çişin ve kakanın yapacağı tahrişe karşı bebeği korur. Daha sonra bebek bacaklarından kaldırılarak temiz bez altına yerleştirilir.
Bebek kakasını yapmışsa, aynı yöntemi uygulayarak tek hareketle ve her silmede yukarıdan aşağıya doğru temizlemelisiniz. Bu konuda hatalara sık rastlanmakta ve temizleme beziyle yukarıdan aşağıya doğru silindikten sonra, katı değiştirilerek aynı bezle aşağıdan yukarıya doğru da tekrar kullanılmaktadır. Böylece anüs bölgesinden etrafa yayılmış olan dışkı partikülleri, temizleme beziyle bebeğin idrar kanalına doğru getirilmektedir. Kız bebeklerde idrar çıkışı açıktır ve anüsle arasındaki mesafe kısadır. Bu yüzden erkek bebeklere göre idrar yolu enfeksiyonlarına daha sık rastlanır.
Sonuç olarak;
Bu yüzden annenin, bu uygulamalara dikkat etmesi çok önemlidir. Alt bezinin sık değişimi, kakayı bez bölgesine yaymayacak, doğru bebek bezi seçimi, doğru temizleme ve hijyen kurallarına uyma, bebeğinizi idrar yolu enfeksiyonlarından uzak tutmuş olacaktır.