750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
KAPIDA NAKİT VEYA KART İLE ÖDEME SEÇENEĞİ
19 Ocak 2021 Salı

KARDEŞLER ARASI KISKANÇLIK

Konumuz kardeş kıskançlığı olsa da, insanı konu aldığı için her yaşta görülen bir durumdur. Küçük yaşlarda ortalama 3-8 yaş aralığında yoğunlaşır.

Bu yaş aralığında bir çocuğunuz var ise ve ikinci bebeğinize hamile olduğunuzu öğrendi iseniz olası bir kıskançlığa hazır olmalısınız. Bu yaşlarda çocuklar, mantıkları ile değil duyguları ile hayatı analiz ettiklerinden sevdiklerini paylaşmak konusunda çok istekli olmayabilirler.

Kardeşi doğuncaya kadar ilk çocuğunuza verdiğiniz ilginin azalmaması da önemlidir. Hamileliğiniz zorlu geçiyorsa kardeşinin size zarar verdiğini düşünerek daha doğmadan ona kin, kızgınlık, öfke gibi duygular bile duymaya başlayabilir. Bunların önüne geçmek için konuya bakışınızın çok daha olumlu ve birleştirici olması gerekir. Çocuğunuzla olan alışılmış diyalog devam etmeli, hamileliğiniz nedeniyle ona ayırdığınız vakitten çalmamalısınız.

Kıskançlık duygusuna yatkın çocuklar anne babaya sık sık kendisini sevip sevmediğini sorarak ilginin devam edip etmediğini kontrol etmek isterler. Doğacak bebeğinizin cinsiyeti çocuğunuzunkinden farklı ise ve bu sizin için “çok mutluluk verici” bir sonuç ise bunu çocuğunuzun yanında O’na hissettirecek şekilde yaşamamanız da çok büyük bir nokta.

Bebeğinizin doğduğunda ise sizi sürekli inceleyip yeni doğan bebeğinize olan ilginizi kendisine verdiğiniz ilgi ile karşılaştıracak ve bunu az bulduğunda çeşitli tepkilerle size sesini duyurmaya çalışacaktır. Bazen tepkisini altını ıslatma, parmaklarını emme, tırnaklarını yeme, yemekleri dökme, etrafını dağıtma ya da yenidoğan bebeğin eşyalarına zarar verme gibi davranışlarla da dışarı vurabilir. Bu davranışların altında yatan neden, kaybettiğini zannettiği anne baba ilgisini geri kazanmak isteyişidir.

Anne ve babalar kardeş kıskançlığını engellemek için nasıl davranmalı?

Öncelikle bunu ilk sizin yaşamadığınızı, bu konunun insan yaşamı boyunca her yaşta hissedeceği bir duygu olduğunu ve doğal bir durum olduğunu bilmelisiniz. Bunu kabullenerek çocuğunuzu suçlamaktan, yargılamaktan vazgeçmelisiniz.

Çocuklar sizin aynanızdır, yeni doğacak bebeğinize nasıl davranacağı konusunda endişeli, gergin ve stresli iseniz bu duyguyu birebir çocuğunuza yansıtacağınızı bilmelisiniz. Kardeşi doğmadan önce çocuğunuza nasıl bir hayata başlayacağını, eve gelecek yeni kişiye karşı sorumluluklarını, bunun şimdikinden çok daha heyecanlı ve eğlenceli olacağını, çok güzel anılar biriktireceğini, bu anıları deftere yazıp yıllar sonra kardeşiyle paylaşabileceğini gibi güzel yanlarını anlatmalısınız.

Unutmayın ki, onlar kardeşler ve ne kadar tartışsalar da birbirlerini kıskansalar da birbirinden kopamazlar. Eğer adil ve yapıcı bir tutum içinde olursanız yaşanılan konu geçicidir.

Yorumunuzu bırakın