750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
VADE FARKSIZ 3 TAKSİT İMKANI
19 Ocak 2021 Salı

KARANTİNA VE CORONA VİRÜSÜ ÇOCUKLARA NASIL ANLATMALI?

Tüm dünyayı etkileyen Covid-19 salgını, büyük küçük demeden herkesi maalesef ki fiziksel ve psikolojik olarak zorlamaktadır. En çok da anne babasını endişeli ve korkulu gören çocukları etkilemektedir. Ev halkını her zamankinden daha endişeli gören çocuklar kendilerini güvende hissetmekte güçlük çekiyorlar. Çocuk gelişimi uzmanları, bu zor dönemin atlatılmasında anne- babaya görevler düştüğünü, çocukların psikolojilerinin desteklenmesinin gerektiğini belirtmekteler. 

Ebeveynlerin yapması gerekenler:

İlk olarak kendi davranışlarınızı kontrol altına almalı ve haberler, sosyal medya gibi yayın organlarına çocuğunuzun önünde odaklanmamalısınız. Elbette ki gündemi takip etmelisiniz ama onun önünde kaygı ve panik içeren yorumlar yapmamak için ayrı olduğunuz zamanları tercih etmelisiniz. Aksi takdirde çocuğunuzun ruhsal durumunda derin yaralar açılmasına sebep olabilirsiniz. 

İçinde bulunduğunuz karantina durumunu çocuğunuza açıklayın:

Çocuğunuzun yaşını ve gelişimini göz önünde bulundurarak uygun bir dille neden karantinada olduğunuzu açıklamalısınız. Jest ve mimiklerinizle destekleyeceğiniz sakin ve yumuşak bir ses tonuyla, ona güven veren cümleler kurmalısınız. Çocukların müthiş bir gözlemci olduğunu hatırlayarak, konuşmanızı yapın, çünkü sizdeki kaygı ve paniği hemen anlama kapasitesine sahipler. Bu yüzden ne söylediğinizden ziyade nasıl söylediğiniz daha önemlidir. 

Konuşmaya başlarken önce onu dinlemeye çalışın. Bu durumdan duyduğu kaygıyı ve yanlış bildiklerini öğrenerek konuşmanıza yön verin. Yanlışlarını düzelterek yapacağınız konuşmalar onun güven duygusunu perçinleyecektir.

Çocuğunuz okul öncesi yaşta ise onunla net ifadelerle konuşun. Ona bu virüsün bizim öksürmemize ve hapşırmamıza neden olan çok küçük mikroplar olduğunu açıklayın. Ancak evde kalarak bu mikroplardan korunacağınızı ve bunun için evden dışarı çıkmadığınızı, ancak bazı insanların hastalanabileceğini anlatarak, oluşan ya da oluşabilecek kaygısını azaltabilirsiniz. Korunma yollarından bahsederek sık sık ellerinizi yıkamanız gerektiğini, hijyen kurallarına uyulmasının önemini ve bu yüzden diğer insanlarla temastan kaçınılması gerektiğini anlayabileceği şekilde anlatın. Eğer çocuğunuz sosyal medya kullanabiliyor ya da televizyondan haberleri izleme fırsatı bulabiliyorsa duyduğu her şeye inanmaması gerektiğini, bu süreçte bilgi kirliliği olabileceği, bunun için de öğrenmek istediği, aklına takılan şeyleri size sorması gerektiğini açıklayın. 

Yorumunuzu bırakın