750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
VADE FARKSIZ 3 TAKSİT İMKANI
19 Ocak 2021 Salı

HİKAYE VE KİTAPLARIN ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİNİNDEKİ ÖNEMİ

Çocukların gelişimi ve eğitiminde kitapların ve hikayelerin olumlu etkileri saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Kitaplar çocukların ilgisini, canlı renkleri ve resimleriyle çeker. İlk başta ele alınan somut bir oyuncak gibi olan ilgileri zamanla onların ne olduğunu anlamalarıyla ileri seviyeye taşınır. Anne babanın çocuğuna kitap okuması ve çocuğun bu davranışı benimseyerek istemesi 3- 4 yaşlarında başlar, ‘’başlamalı’’

Çocuğun zekâ gelişimini çok hızlı bir şekilde sürdürdüğü 3-4 yaşlarında ona kitap okumak zekasına inanılmaz katkılar sunar. Algılama ve dikkat gücünü arttırarak kelime dağarcığını geliştirir. Merak etmeye başladığı bu zaman diliminde çocuklara kitaplardan hikayeler okumak, ebeveynlerin çocuklarıyla iletişimini güçlendirerek, sohbet aracı olur.

Hikayeler ve kitaplardan okunan herhangi bir şey anne-baba ve çocuk arasında sevgiyi sağlam temellere oturtarak güven oluşturur. Anlatılan hikayelerle çocuğun hayal gücü geliştirip, onun dünyasına girme imkânı sağlar. Tabi ki bu bağlamda seçilen hikâyenin içeriği çok önemlidir.

Çocuğunuza kitap, hikâye okumaya mutlaka zaman ayırmalısınız. Sonrasında çocuğunuzla kitap hakkında konuşup onun görüşlerine, değerlendirmelerine önem verdiğinizi göstermek, çocuğunuzun gelişimi üzerinde olumlu sonuçlar yaratır. Çocuğunuzla kaliteli zaman geçirmenin yanı sıra onun kendi dünyasında problemlerini çözmeye yardımcı olursunuz. Ayrıca ona düşünmesi için geniş bir pencere açarak, muhakeme, mantık, neden-sonuç ilişkisi kurmasına destek verirsiniz.

Çocuğunuza anlattığınız ya da okuduğunuz kitaplar aracılığıyla iletmek istediğiniz kavramları, davranışları, sorumluluk almasını sağlamayı gayet rahat verebilirsiniz. Düşünün, çocuğunuz izlediği filimdeki bir süper kahramandan nasıl etkilendiğini, kendini onun yerine koyarak evde dolaştığını anımsayın. Hikayelerdeki karakterlerde çocuğun kişilik gelişimi üzerinde o derece etkili olur.

Okuduğunuz hikayedeki kahramanlar gerçeğe yakın olmalı bu konuda hassas davranmalısınız. Gerçeğe yakın olmayan, masal kahramanları da doğru senaryolarla çocuğun iyi, kötü, doğru, yanlış ayrımını yapmasına destek olabilir.

Burada yapılması gereken şey, okunacak kitabın ve hikâyenin onun yaşına uygun ve doğru mesajları iletecek yapıda olmasıdır.

Yorumunuzu bırakın