Kucakta, beşikte geçen dönemler, yavaş yavaş geride kaldı. Bebeğiniz büyümeye başladığı andan itibaren, kendi ayaklarının üzerinde durmak ve hayatındaki özerkliğini ilan etmek için sonu gelmez bir çaba halindedir.
Bu çaba, bebeğinizin artık çocukluk dönemine girerek kendi kendini idare edebilecek duruma gelmesi ve hayata hazırlanması açısından, aslında çok olumlu ve faydalı. Ancak bebeğinizin bu süreçte, adeta aynada kendini aslan olarak gören bir kedi olduğunu düşünmeniz gerekir. Bu yüzden onu korumak için sizin de yoğun bir enerji sarf etmeniz ve çocuğunuzun bu kontrolsüz gücünü olası tehlikelere karşı kontrol altına almanız şart.
2 yaş sendromu nedir, nasıl geçer?
2 yaş sendromu, bebeğinizin 1,5 yaşından itibaren kendini gösterir ve ailenin tutumu, bebeğin yapısı gibi değişkenlere bağlı olarak ortalama 2-3 yıl veya daha uzun sürebilir. Bu süreç; bebeğin kendi ayakları üzerinde durduğu, kendi işlerini kendisinin halledebileceğine inandığı ve fazlası ile itiraza meyilli olduğu, şiddet eğilimi gösterdiği bir dönemdir. Bu süreci olumlu etkilerle ve hem bebeğinize faydalı olacak hem de bebeğinizle iletişiminizi kötü etkilemeyecek şekilde geçirebilmeniz için, dengeli bir tutum sergilemeniz önemli.
Birden ortaya çıkan aşırı merak
O artık dünyayı keşfe çıkmaya hazırlanan bir kaşif! Ve elbette ki keşfine, kendisine en yakın yerden, evden başlayacak. Dolaplar, çekmeceler, arka balkonunuz onun için hazinelerle dolu ve hepsi keşfedilmeyi bekliyor. Bu süreçte, onu sürekli merak ettiği şeylerden uzaklaştırmak, onun hırçınlaşmasına sebep olur. Çocuğunuzu uzaklaştırmak yerine, ulaşabileceği yerlere tehlike oluşturabilecek eşyaları koymayın. Eğer gerçekten gitmemesi gereken bir yere yönelirse, ona sert bir “hayır” demek yerine, onu cezbedecek yeni bir şey öne sürün ve dikkatinin buraya yönelmesini sağlayın.
Sadece uyarı değil, sebep sunun
Onu sadece “Dokunma”, “Gitme”, “Cıss” diye uyarmanız, aslında işleri daha da zorlaştırır. 2 yaş sendromunda bebekler, ona karşı yaptığınız her itirazı bir inatlaşma sebebine dönüştürebilir. Bu yüzden yapmasını istemediğiniz şeylerin sonuçlarını görmesini sağlayın. Bebeğinizin sıcak çaya dokunmasını istemiyorsanız, kontrollü bir şekilde bardağın sıcaklığını hissetmesini sağlayın. “Buna dokunmamalısın!” yerine, “Buna dokunmamalısın, çünkü…” şeklinde kurduğunuz cümleler her zaman daha yapıcıdır.
Aidiyet duygusunu lehinize çevirin
“Ben” ve “Benim!” duygularının şaha kalktığı bu dönemde, bebeğinizin her şeyi kurcalama huyunu kontrol etmek için bu aidiyet duygusunu kullanabilirsiniz. Ona kendine ait alanlar yaratın. Kendi dolabı, kendi tabağı, kendi çekmeceleri olsun. Böylece kendisine ait hissettiği şeylerin değerini bilirken, size ait alan ve objelere saygı duymasını sağlamayı da kolaylaştırabilirsiniz.
Şiddete eğilimini kontrol edin
Çocuklar 2 yaş sendromunda önce kendisine, sonra size, daha sonra da yaşıtı olan oyun arkadaşlarına şiddet göstermeye meyillidir. Ancak ona hemen kızmayın! Şiddet duygusunu yeni keşfeden çocuğunuz, bunu nasıl kullanacağını bilemez ve bu konudaki kılavuzu sizsiniz. Bebeğiniz size veya başka bir kişiye yönelik şiddet uyguladığında gülmek, canınızın yandığını belirtmek veya kızıp bağırmak yerine ona ilgi göstermeyi kesin. Böylece sosyal rollerinde şiddet kullanmanın hem yanlış olduğunu hem de onu yalnızlaştıracağını anlayacak ve bu yüzden bundan kaçınacaktır.
Yorumlar (1)
555