750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
VADE FARKSIZ 3 TAKSİT İMKANI
18 Ocak 2021 Pazartesi

Ev Ödevleriyle Barışma Vakti: Çocuğa Ödev Bilinci Kazandırmak

Her çocuk sonsuz yaratıcılık ve kendine özgü bir ruha sahip. Biz yetişkinler yapmamız gereken işi sevmesek de mecbur olduğumuz için yapabiliyoruz; ancak çocuk sabırsızdır ve sonsuz özgürlük duygusuyla yaşar. Bir çocuk, sevdiği bir konuya tutkuyla bağlanıp günlerce onun için uğraşabildiği gibi, kendisini baskı altına alacağını düşündüğü şeylere bir dakika bile ayırmayı reddedebilir.

Okul sonrası eve gelen ve dinlenme, oyun oynama gibi gereksinimlerinin peşinden giden çocuklarınızın ev ödevi bilinci kazanması, onun okul başarısının yanı sıra ilerleyen dönemlerde ve hatta iş hayatında sahip olacağı sorumluluklara hazır olması için gereklidir.

Çocuğun okul dönüşünde ödevlerini yapması için birçok ebeveyn farklı yöntemler dener. Bunlardan en sık yapılanı, yapılacak ödevi çocuğa sürekli hatırlatmak, her gün ödev yapılırken çocuğun yanında beklemek, çocuğun kendisini denetlemeyle karışık bir baskı altında hissetmesine sebep olmaktır. Ve bu yöntem yerleştikçe, çocuğun ödeve bakışı değişir, ödev yapma süreci tatsız bir hal almaya başlar.

Anne ve babaların, çocuğun ödev yapması için öncelikle yapıcı ve tutarlı bir tutum sergilemesi gerekir. Sistemli ve çocuğun kapasitesine uygun beklentiler, yerinde takdir etme ve güvenini kırmayacak bir destek, çocuğunuzun bu işi başarabildiğini düşünmesini sağlar ve ödev konusunda kendine güvenen çocuklar bundan kaçmaktan vazgeçer.

Ödev yapmaya hazır mıyız?

Ödev düzeni oturturken öncelikle çocuğunuzun okuldan döndükten sonra dinlenme ve yemek yeme zamanını hesaba katmalısınız. Bu ihtiyaçlarını karşılamayan bir çocuk elbette kafasını derse odaklayamaz. Çocuğunuz ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra tutarlı bir ödev saati belirleyerek bunu sisteme oturtabilirsiniz. Bu saat, ödevler bittikten sonra çocuğunuzun eğlence ve hobileri için de belirli bir zaman bırakacak bir vakitte seçilmelidir. Bu saati çocuğunuzla birlikte konuşarak karar verin ve ona seçenekler sunarak kendi kararını vermesini sağlarsanız, var olan bir düzene uyduğunu değil, kendi düzenini yarattığını hisseder ve izleyici değil katılımcı olur. Bu sisteme başladıktan sonra ara ara saatlerden memnun olup olmadığını konuşabilir, eğer ihtiyaç varsa saatlerde düzenleme yapabilirsiniz.

Bırakın hata da yapsın

Herkes çocuğunun yaptığı işte mükemmel olmasını ister ancak unutmamalısınız ki okul bir öğrenme sürecidir. Bu süreçte de bir çocuk elbette hatalar yapacak veya zayıf olduğu noktalar olacak. Siz de onun ödevlerini incelerken “Burası kötü olmuş” diyerek onun hevesini kırmak yerine, iyi olduğu noktaları överek ona hatalarını düzeltmek konusunda cesaret vermelisiniz. Onu sözlerinizle takdir edip, nasıl daha iyi olabileceği konusunda yapıcı önerilerde bulunarak yol gösterebilirsiniz.

Kendi ayakları üzerinde dursun

Her an çocuğunuza destek olmak demek, sizsiz bir şey yapmaması anlamına gelmez. Eğer çocuğunuzun ödev süresince onun başında beklerseniz, çocuğunuz bunun her zaman bu şekilde olmasını bekler ve ödev bilincini kendi başına edinmek yerine, size katılmak olarak algılar. Ödevleri belirli parçalara bölüp, o parça için bir süre verin ve o sürenin sonunda onu kontrole geleceğinizi söyleyin. O süreçte çocuğunuz ödevini kendisi yapsın ve siz verdiğiniz süre dolunca giderek onun yaptığı ödevde doğru yolda olup olmadığını kontrol ederek önerilerde bulunun. Böylece çocuğunuza kendi görevini kendi halletmesi için fırsat verirken, istediğinde destekçi de olabileceğinizi dengeyi tutturarak göstermiş olursunuz.

Rahat etmesini sağlayın

Çocuğunuzun ödev yapması için onun rahat edebileceği ve dış etkenlerin dikkatini dağıtmayacağı bir ortamı olmalıdır. Ve her zaman alıştığı ortamda çalışması verimini de artırır. O her gün ödev yaptığı çalışma masasına oturduğunda psikolojisini ödev yapmak için hazırlaması daha kolay olacaktır.

Çocuğu sıkmamak adına tamamen kontrolsüz bırakmak da düşülen hatalardan biridir. BU konuda kontrolü tamamen çocuğunuza bırakmamalısınız. Sürekli kontrolde tutulan çocuk birden kontrolsüz bırakılınca ne yapacağını bilemez ve kendi kendine gidip ödevini yapmaz. Siz kontrol etmediğiniz için, ödev yapmadığında bir sorun çıkmadığını görür ve bu durum alışkanlık haline gelir. Ödev kontrolü konusunda çocuğunuzun öğretmeni ile iş birliği içinde olabilirsiniz.

Yorumunuzu bırakın