Yaşam alanlarımız yada yanlış uygulamalar, bebekler ve çocuklar için daha fazla tehlike barındırırlar. Çoğu zaman tehlike gibi görülmeyen ama önlem alınmadıkça ciddi problemlere yol açabilen detayları çok iyi bir şekilde gözden geçirmek, tedbir almak gerekir. Bu tehlike ve alınması gereken önlemlerin neler olması gerektiğine birlikte göz atalım.
- Bebeği yatırma pozisyonu: Bebeğin sırt üstü yatırılması gerekir. Kusabileceği ve bununda boğulmayla sonuçlanabileceğini unutmayın. Yorgan battaniye gibi örtülerin dantel vs. gibi süslemelerden uzak olması solunum yolları açısından iyi olacaktır. Yatağının sert , çarşafının da lastikli olması daha güvenlikli yatma ortamı sağlayacaktır. Yatak parmaklıkların ın arasının kolunu yada başını sıkıştırmayacak aralıkta olmasına dikkat etmelisiniz. Yatak çevresinde boğulmasına sebep olabilecek ip, atkı yada benzeri eşyaları uzak tutmalısınız.
- Boğulma tehlikesi: Çocuğunuzun gerek oyuncakları gerekse çevresinde bulunan nesnelerin yutup boğulma tehlikesi geçirmesine ortam yaratmayacak şekilde düzenlenip gözden geçirilmesi gerekir. İp kablo gibi yada fındık leblebi gibi şeyleri ortalıkta onun çevresinde olmaması olası bir boğulmayı önleyecektir. Böylesi olumsuz bir durumda nasıl müdahale edeceğinizi kurslara katılarak öğrenmek bazen hayat kurtarabilir.
- Çarpma düşme tehlikesi: Çocukların en çok karşılaştığı kazalar çarpma düşmedir. Pencereler balkon gibi yerler, ısıtıcılar kablolar prizler, sivri köşeli mobilyalar, merdivenler banyo tuvalet gibi kaygan yerler tehlike oluşturabilecek yerler ve nesnelerdir. Güvenlikli olduğundan emin olun.
- Yanma tehlikesi: Yanma tehlikesi oluşturabilecek detayları iyice gözden geçirin. Yemek pişirme sırasında tava saplarını çaydanlık kulplarını çocuğunuzun erişemeyeceği şekilde iç kısma çevirin. Bebeğiniz kucağınızdayken ocak yanına yaklaşmayın. Çakmak kibrit gibi yanmayı sağlayacak malzemeleri ortadan kaldırmalısınız. Sıcak ütüyü onun erişemeyeceği yerde soğumaya bırakın. Mümkünse evinize yangın alarmı yerleştirin.
- Zehirlenme tehlikesi: Deterjan çamaşır suyu gibi kimyasalları kesinlikle kapalı, çocuğunuzun ulaşamayacağı yerde saklayın. İlaçlar piller vb.. zehirlenmelere yol açacak nesnelerin ortada olmamasına çok dikkat etmeli, çocuğunuzun yada bebeğinizin bu gibi maddeleri yuttuğundan şüphelenirseniz vakit geçirmeden hastaneye ulaştırın.
- Boğulma tehlikesi: Evde küveti su dolu olarak bırakmayın. Banyo tuvalet kapılarını açık bırakmayın, klozetin kapağının da sürekli kapalı olmasına dikkat edin. Evinizin bahçesinde su kuyusu varsa etrafını muhafazaya alın. Deniz ve havuzda çocuğunuzu gözünüzden ayırmayın.