750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
VADE FARKSIZ 3 TAKSİT İMKANI
19 Ocak 2021 Salı

ÇOCUKLARIMIZIN KORKULARIYLA NASIL BAŞ EDERİZ?

Korku doğuştan gelen bir duygu değildir. Daha sonra edinilen korku, her canlının tattığı bir duygu olup baş edilmesi gereken bir konudur.

Korkuyu ailemizden öğreniriz, hayata bakış açımız, gelenek göreneklerin etkisiyle oluşan algımıza göre yetiştirdiğimiz çocuklarımıza aktarırız. Birçok ebeveyn, çocuğunun yaramazlığını önlemek, terbiye etmek, yapmasını istemediği şeyleri yapmasını önlemek gibi nedenlerden dolayı korkutur. Korkutmayı, bazen bir gizli bir tehditle bazen bir masalla bazen de başına çok olumsuz şeyler gelebileceğini söylemekle yapar. Korkuyu bir yaptırım aracı olarak kullanan aileler maalesef ki az değil. Bilinçsizce yapılan bu yaklaşım, çocukta özgüven eksikliğine, kişilik bozukluğuna, kendini yetersiz hissetmesine sebep olur.

Korku, çocukta iki temel unsuru tetikler, biri harekete geçme, diğeri ise konsantrasyondur. Bu iki unsura yetişkin olduğunda da ihtiyacı olacaktır. Habersizce, aniden gelişen bir olay karşısında, mesela, bir siren sesinde dikkat kesilecek ve konsantrasyon sağlayacaktır. Ya da bir tehlike anında o ortamdan kaçmak gerektiğine karar verecektir.

Çocuklara bilinçsizce, aşılanan ve kişiliğine olumsuz etkiler yapabilecek korkuları kontrol altına almayı ve nasıl davranmamız gerektiğini, onun da bu korkuyla nasıl baş edeceğini öğretmeliyiz.

Peki çocuklara korkularla baş etmeyi nasıl öğretebiliriz:

  • Neden korktuğunu anlatmasını sağlayın, onu sabırla dinleyin.
  • Bir konunun üstüne gitmesini veya ondan vazgeçmesini istediğinizde, yapacağınız açıklamalar gerçeğe dayanmalı, sırf onun hoşuna gidecek cevaplar yerine o şeyin neyden kaynaklandığı anlatıp ikna edin.
  • Çocuğunuzun korktuğu şey hayal ürünü bir şeyse onu kırmadan, incitmeden anlatın. Kendi çocukluğunuzdan örnekler vererek korkusunu yenebileceğini anlatın, onu rahatlatın.
  • Çocuğunuzun herhangi bir şeyden korktuğunu fark ederseniz, neden korktuğunu, kendini güvende hissetmesi için nasıl bir ortama ihtiyaç hissettiğini beraber planlayın.
  • Çocuğunuz sizin yanınızda değilken korkuları oluşmuşsa, hayalinde çözüm bulmasına yardım edin. Çocuğunuzun korktuğu nesne veya durumdan kaçmayın.
  • Mesela çocuğunuz köpekten korkuyorsa, köpekle karşılaştığında, onu sakınıp kaçırmayın. Öncelikle siz sakin olun, çocuğa örnek olarak telaş etmeden destek verin. Köpeğin yanına giderek onu sevmeye başlayın, sonra yavaş yavaş çocuğunuzun okşamasını sağlayın.
  • Çocuğunuzun korkusunun çok şiddetli olduğu, günlük hayatının olumsuz etkilendiği durumlarda, gevşeme tekniklerini kullanmayı öğretin. Bütün bunlara rağmen korkuları şiddetlenerek devam ediyorsa bir uzmandan yardım almanız yerinde olacaktır.
Yorumunuzu bırakın