750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
VADE FARKSIZ 3 TAKSİT İMKANI
19 Ocak 2021 Salı

ÇOCUKLARDA ZEKA GELİŞTİRME YÖNTEMLERİ

Her anne baba çocuğu için herşeyin en iyisini istediği gibi, aynı zamanda da çok zeki olmasını ister.  Hatta hangi anne babaya sorsanız çocuğunun çok zeki olduğunu söyler.

Zekâ gelişiminin anne karnında başladığını artık bilmeyen yok gibi. Daha anne karnındayken bebekle iletişimde olmak, sağlıklı ve dengeli beslenmek, düzenli sağlık kontrolünden geçmek zekâ gelişimi için son derce önemli faktörlerdir. Annenin huzurlu, sakin ve mutlu bir hamilelik geçirmesi, omega ve folik asit düzeyinin yeterli olması, bebeğin zekâ oluşumunda önemli etkenlerdendir. Hamilelik boyunca annenin elini karnına koyarak bebeğini okşar gibi yapıp, onunla sakin ve huzurlu bir ses tonuyla konuşması, mutluluk hormonu salgılaması, onun etkileşime geçmesini sağlayacaktır. Bebeğin tat alma, dokunma, işitme gibi duyularını anne karnındayken kazandığı bilinen bir durum olduğuna göre hamilelik dönemini özen göstererek geçirmek gerekiyor.

Annenin sigara ve alkolden uzak durması, huzursuz ortamlardan kaçınması, hayatından stresi olabildiğince uzaklaştırması bebeğin hem beden hem de beyin gelişimi için son derece önemlidir.

Alınan pahalı oyuncaklar, dinletilen müzikler, izletilen programlar çocuğun zekâ gelişiminde çok önemli diye bilinir. Yapılan araştırmalar bu faktörlerin çok gerilerde olduğunu, asıl gelişmeyi çocukla bire bir etkileşim içinde olmanın sağladığını göstermektedir. Beyinde nöronlar arasındaki bağlantıların artması yani sinapsların artışı zekâ gelişimine sebep olmaktadır. Bu bağlantıların artması ise beynin dışarıdan ne kadar uyaran aldığı ile doğrudan ilişkilidir. Dolayısıyla dışarıdan gelen uyaranların en etkilisi karşılıklı olan etkileşimdir. Anne babanın çocukla sık sık kaliteli zaman geçirmeleri, daha minicik bir bebekken sohbetler etmeleri, onun zeka gelişimine son derece pozitif katkılar sağlayacaktır.

Zekâ gelişimi için anne sütünün önemi:

Anne sütü, bebeğin bedensel gelişimi için ne kadar önemli ise, zeka gelişimi için de bir o kadar önemlidir. Bu fırsatı çok iyi kullanmak gerekir. Bebekle, emzirme sırasında kurulan göz teması ve sakin bir ses tonuyla konuşma, bebeğin annesine dokunması, beyindeki kan akımının ve sinapsların artmasında, inanılmaz etkileşim ve uyarıcı görevi yapar.

Ayrıca doğduktan 3-4 ay sonra kitap okumak, küçük heceleri tekrar etmek (ce caaa ooo gibi) onu aynada kendisiyle tanıştırarak bir yüzü olduğu algısını vermek, minik yavrunuzun zekâsına çok olumlu katkılar sağlayacaktır.

Yorumunuzu bırakın