Bebeğiniz doğduğu andan itibaren anne babalar için yeni bir dönemin kuralları yapılanmaya başlar. Temel fizyolojik ihtiyaçlardan biri olan uyku düzeninin oluşturulması da bu kurallar listesinin üst sıralarında yerini alıyor.
Yenidoğan bebekler günde ortalama 16-18 saat uykuya ihtiyaç duydukları için ilk etapta çok sorun yaşamazsınız, ancak zaman ilerledikçe ihtiyacı olan uyku süresi azalmaya başlayacak ve sizin de düzeninizde ciddi değişimler yapmak zorunda kalacaksınız.
Bunun için, uyku düzenini daha ilk günden oluşturmak zorundasınız. Ülkemizde doğumdan eve gelindiği anda, anne-babanın odasına bebeğin yatağı yerleştirilir. Annenin çok zorlanmadan bebeğin ihtiyaçlarını gidermesi için yapılan bu hamle, anne – babanın ileriki dönemler için oldukça zorlanacağı bir dönemin temelini oluşturmaktadır.
Yenidoğan evresinden çıkıldığı zaman dahi bebek, anne babanın odasında kalmaya devam eder, uyku süresi zaten kısıtlı olan anne babanın yatağından kalkmadan göz ucuyla bebeği kontrol edebilmesi için anne babanın odasında kalmaya devam eder.
Oysaki uygun koşullar sağlandığında bebek eve geldiği ilk andan itibaren ayrı odada uyuyabilir. Eğer, ağladığında duyabileceğiniz bir mesafede ( ya da bebek telsizi kullanarak ) bebeğinizi ayrı odada yatırabilirsiniz. Bebeğinizin hastalık gibi sıradışı konular yaşaması durumunda bebeğiniz sizinle aynı odayı paylaşabilir, ama normal durumlarda ayrı odada uyuması sonraki zamanlar için en doğru olanıdır. Eğer buna ilk başında karar verip uygulamazsanız her geçen gün bunu yapmak zorlaşacaktır, üstelik bu konu çocuğunuzun psikolojik durumunu etkileyeceği için size daha bağımlı bir birey yaratmış olacaksınızdır.
Peki, ne yapmalı?
İlk günden itibaren bebeğinize ayrı bir yatak ve oda kurmalı ve orada yatırmalısınız. Ama iş işten çoktan geçti ise ve bebeğiniz sizsiz uyumuyorsa önerilerimiz şunlar;
Bebeğiniz, özellikle uykusu geldiğinde sizden daha çok ilgi almaya çalışacaktır. Buna karşılık tutarlı ve kararlı bir tavırla yatağına odasına göndermeye niyetli olduğunuzu göstermelisiniz.
Uyku saatlerinde artan ilgi ihtiyacını gün içinde karşılamak ve uyku saatine geldiğinde bu konuda bir açlığı olmayacak şekilde bebeğinizi uykuya hazırlamak, tek başına uykuya dalmasını sağlamak için en ideal yöntemdir.
Eğer korkuyorsa ve sizi yanında istiyorsa, korkusunun nedenini anlatmaya sevk edebilirsiniz, sonrasında sizin onu duyacak mesafede olduğunuzu, ama sizin ve onun ayrı yataklara sahip olduğunu, herkesin kendi yatağında uyuması gerektiğini anlatmalısınız. Bu korkusunu yenmek için aynı yatakta yatmak haricinde onun için ne yapabileceğinizi sorabilirsiniz.
İletişimde olmak bu konudaki sorununuzu çözmenizde en büyük etkendir.