750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
VADE FARKSIZ 3 TAKSİT İMKANI
19 Ocak 2021 Salı

ÇOCUKLARDA W ŞEKLİNDE OTURMALARA DİKKAT!

Çocukların duruş ve oturuş pozisyonları, oluşabilecek rahatsızlıklar hakkında ipuçları verebilir. Bunlardan biri de W oturuşu denilen oturma şeklidir. Ciddiye alınması gereken bu oturuş şekli ilerde bel, sırt, omurga problemlerine neden olabilir.

W şeklindeki oturma şekli, çocuk yürümeye başlayana kadar hiç bir problem teşkil etmezken, yürümeye başladıktan sonra aynı oturma şekline devam ettiğinde, ileride kaslarının koordineli ve doğru çalışmasına engel oluşturuyor. Bunun sonucunda, kalça çıkıklığı, düztabanlık, yürürken içe basma, belinde, sırtında, omurgada kayma, kalça çıkıklığına kadar götüren problemler görülebilir.

w-seklinde-oturus-bozuklugu

Uzmanlar ailelerin, çocuklarının oturma şeklini takip etmeleri ve bu konuda dikkatli olmalarını öneriyorlar. Uzun süreli oturuşlarda bu gibi tehlikelerin oluşabileceğine dikkat çeken uzmanlar, W şeklindeki oturmanın zararlarını şu şekilde sıralamaktalar.

W oturuşunun zararlı etkileri:

  • Kalça kaymasına sebep olabilir.
  • Güçlü gövde kaslarının gelişmesini engelliyor.
  • Çocuk bedensel ağırlığını bir taraftan, diğer tarafa kaydırmada güçlük çeker ve bu durum koşmasına zıplamasına hatta dengede kalmasına olumsuz etki yapar.
  • W şeklinde oturan çocuk üst bedeninde rotasyon yapamaz ve her iki elini kullanması gereken hareketlerinde zorluk yaşar, el becerilerinin pasif olmasına, masa başı işlerinde performansının düşük olmasına neden olabilir.
  • Bir hareket anında baskın elini seçmekte ikilem ve gecikme yaşayabilir. Sağ tarafındaki nesneler için sadece sağ elini, sol tarafdaki nesneler için sadece sol elini kullanabilir. Bu durum koordinasyon sorunlarına yol açabilir.

 Çocuğunuzun W pozisyonunda oturmasını nasıl önlersiniz:

 Yavrum o şekil oturma demekle önleyemezsiniz tabi ki. Ellerini her iki yönde kullanmasını, sağlayacak, bedensel ağırlığını her iki yöne aktarabilecek, sırt ve karın kaslarını geliştirecek oturma şekillerine teşvik etmelisiniz. Bu oturma şekilleri ise, ayaklarını uzatarak oturma, bağdaş kurma, yan oturma, ufak bir tabureye oturma gibi oturma pozisyonlarıdır.

Yorumunuzu bırakın