750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
KAPIDA NAKİT VEYA KART İLE ÖDEME SEÇENEĞİ
19 Ocak 2021 Salı

ÇOCUKLARDA TİK OLUŞUMUN ÖNLENMESİ!

Modern yaşamın olumlu etkileri olduğu gibi olumsuz yanlarının da olduğunu hepimiz deneyimlemekteyiz. Yetişkinler kadar çocuklarında etkilendiği bu olumsuzluklardan biri de çocuk tikidir.

Diş gıcırdatma, parmak emme, sürekli göz kırpma, dil çıkarma, kafayı sürekli sallama ya da sık sık tükürme gibi istemsiz davranışlarla kendini gösteren çocuk tiklerinin, fiziksel olarak çocuğu sıkıntıya sokacak davranışlar olarak yorumlayabiliriz.

Bu istemsiz yapılan davranışların altında yatan birçok neden olabilir. Rekabet koşullarının artması, stres, helikopter aileler, mükemmeliyetçi ya da otoriter yaklaşımlar, yaşıtlarıyla yaşadığı anlaşmazlıklara varan birçok etkenin tiklere neden olabildiği uzmanlarca belirtilirken, alınabilecek önlemler, önemli uyarılar ve önerileri yine uzmanların dilinden paylaşmaya gayret edeceğiz.

Çocuk tiki belki çok önemsenmeyen bir rahatsızlık olarak görülebilir ancak, çocukta hem psikolojik hem fiziksel sıkıntılara yol açabilmektedir. Son yıllarda bu tür rahatsızlıkların tedavisi için uzmanlara yapılan başvurulan artışı ailelerin konuya daha duyarlı olduğunu gösteriyor.

Uzmanlar, en çok yüz, boyun, omuz, göğüs kafesi ve ellerin tutulduğunu, basit veya karmaşık kas hareketleri görülebildiğini belirtirken, hırıltı gibi, uygunsuz söz söyleme gibi davranışlara da rastlanabildiğini belirtirken, birçok tikin çocuklarda zaman zaman görülebildiğini ve basit tiklerin tedavi gerektirmediğini, buna karşın tikin süresine dikkat etmek gerektiğini söylüyorlar.

Peki, uzmanların tedavi gerektirmeyen ama evde ebeveyn olarak dikkat edilmesi gereken öneri ve uyarılarının neler olduğuna birlikte bir göz atalım mı?

  • Çocuğunuza için evde sevgi dolu ve duyarlı bir ortam sağlayın.
  • Diğer çocuklarınıza gösterdiğiniz ilgi ve alakayı dengeli olarak dağıtın.
  • Çocuğunuza kaldıramayacağı yük yüklemekten özellikle kaçının. Sen abisin ya da ablasın diyerek minik omuzlarına kaldıramayacağı şeyler yüklemeyin.
  • Çocuğunuzdan beklentilerinizi onun bilişsel düzeyi ve gelişimi ile uyumlu olmasına dikkat edin.
  • Tablet, bilgisayar cep telefonu kullanımına sınırlandırma getirerek, uyku saatlerini aksatmamasına özen gösterin.
  • Ailece etkinlikler yapmaya gayret ederek, açık havada birlikte zaman geçirmeye vakit ayırın.
  • Yaşıtlarıyla açık havada yapılacak etkinliklere katılımını sağlayın.
  • Spor yapmasını teşvik edin, hatta ona rol model olun.
  • Ara sıra çocuğunuza karşı yaklaşımınızı sorgulayarak yeniden gözden geçirin.
Yorumunuzu bırakın