750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
VADE FARKSIZ 3 TAKSİT İMKANI
19 Ocak 2021 Salı

ÇOCUKLARDA TIRNAK YEME ALIŞKANLIĞI

Çocuklarımız da yetişkinler gibi stresi iliklerine kadar yaşayabilir. Küçük yaşlarda dahi stresin etkilerini minik bedenlerinde hisseden yavrularımız, içte yaşadıkları gerilim nedeniyle tırnak yeme alışkanlığı gibi olumsuz davranışlarla bunu dışa vurabilir. Bazen de ailedeki bir bireyi modelleyebilir, taklit edebilir.

Bu durum bazen 3-4 yaşlarında bile görülebilir. Stresten kaynaklanan bu alışkanlığın birden fazla nedeni olabilir, kardeşini kıskanması, ailedeki bireylerin ve anne-babanın otoriter ya da titiz tutumları, ebeveynlerin ayrılığı ya da ailedeki birinin vefatı gibi birçok nedenden kaynaklı stres yaşayabilirler.

Eğer okul çağında ise, arkadaşları arasındaki sorunlar, kabul görmeme, dışlanma, derslerindeki başarısızlık, öğretmen ve okul sorunları gibi birçok neden de etkili olabilir. Bu ve benzeri sorunlar yaşayan çocuklar, tırnak yeme gibi olumsuz alışkanlıklar edinerek bilinçaltına rahatlama sinyali göndermenin yolunu arayabilir.

Eğer çocuğunuzda tırnak yeme davranışı başladı ise, ilk yapmanız gereken bu konunun nedenini tespit etmektir. Çocuğunuzla sohbet ederek, onu konuşmaya sevk edecek sorular sorarak içini dökmesini sağlayabilirsiniz.

Çocuğunuzun bu davranışının altında yatan nedeni çözmeye çalışırken yapabileceğiniz en iyi şey, aklını dağıtmaktır. Tırnak yediğini gördüğünüz anda, ondan herhangi bir şey isteyebilirsiniz, bu istek onun dikkatini dağıtacak ve tırnağını yemesine sebep olan düşüncelerden alıkoyacaktır. “Şunu kaldırmama yardım eder misin?”, “Bir bardak su getirebilir misin?” gibi cümlelerle çocuğunuzun dikkatini dağıtabilirsiniz. Çocuğunuzun boş kaldığı herhangi bir anda, beynin rahatlama için eşleştirdiği tırnak yeme davranışına sevk etmesine izin vermemelisiniz.

Bu alışkanlığın tedavi edilebilmesi için, direk uyarılardan vazgeçilmeli ve çocuğun dikkatinin dağılması sağlanmalıdır. Günde 1-2 defadan sık olmamak şartı ile bu davranışın onun sağlığına zarar verebileceğini anlatabilirsiniz. Ama bunun 1-2 defayı geçmemesi, bununla sınırlı kalması çok önemlidir.

Bu süreci ve dikkat dağıtma çalışmalarını, bilinçaltından silininceye kadar devam ettirebilirsiniz. Unutmayın, bütün bunların yerine “tırnaklarını yeme”, “elini ağzından çek” gibi uyarılar, bu davranışı daha da tetikler, beyne bu davranışın yerleşmesine sebep olur.

Yorumunuzu bırakın