Çocukların, yaşlıların ve kronik hastalığı bulunan kişilerin daha çok etkilendiği, grip daha çok mevsim geçişlerinde yaygın olarak görülmektedir. Özellikle kronik hastalığı veya astımı bulunan çocukları gripten uzak tutmak son derece önemlidir. Astımı bulunan çocuklarda grip, krize yol açabilmektedir. Hatta astım krizlerinin en önemli nedenlerinin başında gribal enfeksiyonlar gelmektedir. Bu sebepledir ki uzmanlar, astım hastalarında grip aşısının yapılması gerektiğini belirtmektedirler.
Grip aşısı nedir?
Grip aşısı inaktif; yani ölü bir aşıdır ve her yıl kış aylarında görülmesi beklenen grip virüslerine karşı yeniden hazırlanır.
Çocuklarda grip aşısı ne zaman yapılmalıdır?
Altı aydan büyük çocuklara grip aşısı yapılabilir. Grip, kış döneminde sık görüldüğü için sonbahar aylarında yapılmaya başlanır ve Aralık ayına sonuna dek sürer. Özellikle kalabalık ortamda çalışan kişilerin çocukları daha fazla risk altındadır ve aşılanmalıdırlar.
Grip aşısının uygulanması ve dozu ne kadar olmalıdır?
- 6 ay-3 yaş arası çocuklarda, ilk kez grip aşısı yapılıyorsa bir ay ara ile 2 kez yarım doz uygulanır. Daha önce grip aşısı ile aşılanmış çocuklara ise 1 kez yarım doz yapılır.
- 3-8 yaş arası çocuklarda ilk kez yapılıyorsa bir ay ara ile 2 kez tam doz uygulanır. Daha önce grip aşısı ile aşılanmış çocuklara ise 1 kez tam doz yapılır.
- 9 yaş üstü çocuklara, her yıl tek doz uygulanır.
Kas içi veya deri altına enjeksiyon ile uygulanmalı ve işlem yapılmadan önce iyice çalkalanmalıdır.
Hangi çocuklara grip aşısı yapılmamalıdır?
Daha önce grip aşısının yan etkileri görülmüş çocuklarda, Guillan Barre Sendromu geçirmiş çocuklarda ve yumurta alerjisi bulunan cocuklarda, grip aşısı yapılmamalıdır.