Dünyaya geldiğimiz andan itibaren en temel ihtiyaçlarımızdan biri demir! Pek çok besinde bulunuyor ama çok çabuk yitip gidiyor. Üstelik bebeklik ve çocukluk döneminde yaşanılan hastalıkların nedeninin %80’ e yakınına neden oluyor.
Ülkemizde okul çağındaki çocukların %50 sinde demir eksikliği anemisi olduğunu söyleyen uzmanlar, bu eksikliğin zihinsel ve fiziksel gelişmeyi ciddi şekilde etkilediğini söylüyorlar. Bu hastalık, vücutta hemoglobin oluşumunu engellemeyecek olsa da vücudun demir bağlamaması anlamına geliyor.
Emzirme döneminden itibaren, vücudun gelişebilmesi için ciddi bir öneme sahip olan demir, bu dönemde alınmaz ise ileriki yaşlar için olası hastalıklara davetiye çıkarmış oluyorsunuz. Bebeklik döneminde alınan besinlerdeki demir oranlarının düşük olması, demir eksikliği ve demir eksikliği anemisinin en sık görüldüğü dönemi oluşturuyor. Bu da okul döneminin başında zayıf okul başarısı, gelişememiş kas fonksiyonları ve fiziksel aktiviteye neden oluyor. Daha büyük çocuklarda ve maalesef yetişkinlerde de zayıflayan zihinsel beceriler için de zemin oluşturuyor.
Peki, çocuğunuzda demir eksikliği olup olmadığını nasıl anlarsınız?
Bu sorunun bir iyi bir kötü yanıtı var aslında! İyi olan; sağlam bir gözlem ile, fiziksel ve zihinsel durumlarını analiz edebilirsiniz. Kötü olanı ise, demir eksikliğinin ilk evreleri fazla belirti göstermeyebiliyor, yani demir eksikliği anemisi olduğu zaman anlamış olabilirsiniz.
Anlayabileceğiniz belirtiler ise şunlar;
Çocuğunuzun avuç içleri solgun ise, hareket halinde değilken hızlı soluk alıp veriyorsa, iştahsızsa, huzursuz ve halsizse, dikkat eksikliği ve hiperaktivite sorunları varsa, öğrenme zorluğu çekiyorsa, uyku bozukluğu yaşıyorsa, tırnak ve saçlarında kolay kırılmalar oluyorsa, ağız kenarında yaralar varsa ve dilinin üzeri düz ve parlak ise demir eksikliği ciddi düzeylere ulaşmış demektir.
Peki ya tedavisi?
Tedavinin yapılabilmesi için önce tam tespiti gereklidir. Tedavisi oldukça kolay olmakla beraber düzenli bakıma gerek duyurur ve tetkiklerle sürecin sağlıklı işlediğinin kontrol altında tutulması gerekir.
Sağlıklı günlere!