Nihayet uzun süren soğuk kış aylarından sonra, baharın sıcacık, içimizi ısıtan gülen yüzüyle karşılaştık. Parklar bahçeler çocukların cıvıl cıvıl sesleriyle dolup taşmaya başladı. Rengarenk açan birbirinden güzel çiçeklerle yol kenarları, parklar, bahçeler adeta görsel bir şölene ev sahipliği yapmaya ve baharın yaşama coşkusunu içimize doldurmaya hazır hale geldi bile.
Bütün bunlar çok güzel de, bahar aylarının yan etkilerine karşı çocuklarımız hazırlıklı mı? Polenler havada yayılarak çocuklara hapşırma, burun kaşıntısı, gözlerin sulanması, kaşınması, alerjik nezle ve göz alerjisi gibi şikayetler yaşatmak için kapıda bekliyor demektir. Alerjik nezlenin de astım ile birlikte risk oluşturabileceğini unutmamak, ona göre önlem almak gerekiyor.
Uzmanlar bahar alerjisine yakalanan çocukların burunlarının sürekli tıkalı olduğunu, kaliteli bir uykudan uzak olduklarını ve bu yüzden de gün boyunca yorgun ve halsizlik şikayetlerinin olduğunu belirtiyorlar.
Bahar alerjisi olan çocukların kokulara aşırı hassas olduklarını, bu çocukların çamaşırlarının parfümsüz deterjanla yıkanmasını ve ev temizliğinde kokusuz ürünlerin kullanılmasını tavsiye eden uzmanlar bahar aylarında ortaya çıkan polenlerden bazı önlemlerle korunabileceğini belirtmekteler.
Peki polenlerden nasıl korunmalı?
- Baharda polenlerin başladığında dışarı çıkıldığı zaman çocuğunuza burnundan nefes almasını söylemeli ve öğretmelisiniz.
- Güneş gözlülünden mutlaka faydalanarak polen temasından kaçınmak gözlerin sulanmasına ve kaşınmasına çözüm olacaktır.
- Dışarıdan eve gelindiğinde kıyafetlerin değiştirilmesi ve duş alınması gerekir.
- Polenlerin yoğun olduğu bölgelerde ve rüzgarlı günlerde ve mümkünse dışarı çıkılmamalı.
- Dışarıda kalındığı sürece fırsat bulunduğu zamanlarda yüz ve burun yıkanarak polenlerden temizlenmelidir.
- Evde ve arabada alerjen maddeleri filtre eden kilmalar kullanılmalıdır.
- Dışarıdan eve gelince polenlerden kurtulmak için ağız ve burun içi temiz su ile gargara yapılmalı, yüz de yıkanmalıdır.
- Bahar aylarında sürekli tekrar eden alerjik nezle, astım ve göz alerjisi şikayetleri yoğunlukla devam ediyorsa incelenip tıbbi tedavi uygulanmalıdır.
- Vücudu dirençli hale getirmek için çocukların bol su ve meyve suyu tüketmesine özen göstermek gerekir.
- Çamaşırların parfümsüz deterjanla yıkamaya ve ev temizliğinde kokusuz ürünlerin kullanmaya önem vermelisiniz..
Organickid Ailesi.