Farkında mısınız; ebeveynlerin birçoğu çocuklarının isteklerine hayır kelimesini kullanmaktan kaçınıyor. ‘’Baba oyuncak tren istiyorum tamam oğlum, anne ben şimdi parka gitmek istiyorum olur kızım ‘’gibi diyalogları mutlaka duymuşsunuzdur. Hayır demekle çocuğunun travma yaşayacağını düşünen ebeveynler çocuklarıyla ilişkide zayıf duruma düşen taraf olmaktadırlar. Azla yetinmeyen çokla mutlu olmayan çocuklar yetiştirmek durumuna düşülmektedir .
Peki neden çocuklarımıza hayır diyemiyoruz?
Anne baba olarak çocukların isteklerini yerine getirmek istemek doğal bir durum olup eksik kalmasın arkadaşlarının yanında mahcup olmasın gibi düşüncelerle hareket edilmektedir. Her konuda olduğu gibi istekleri karşısında sınır olmadığı zaman ortaya söz geçirilemeyen bir çocuk profili çıkmış oluyor.
Ebeveynlerin yapması gereken hayır cevabının kötü olmadığının bilincini vermektir. Çocuğun isteklerine sınır koyulmalıdır. Her arzusunu yerine getirmek onun ruh sağlığına olumlu etkiler katmayacağının bilinmesi gerekir.
Çocuğunuza hayır kelimesinin doğallığı alıştırmalı ve sınırları konusunda anne baba olarak tutarlı bir tavır içinde olmalısınız. Bir konuda biriniz hayır diyorsa diğer kişi evet dememelisiniz. Ayrıca ailedeki anane dede gibi akrabalar tarafından şımartılan sürekli ona hediyeler alıp her isteğine evet diyen yaklaşımların önüne geçmelisiniz. Çünkü bu tür yaklaşımlar çocukta doyumsuzluk oluşmasına sebep olacaktır.
Çocuklara Hayır Demenin Yolları:
- Anne baba olarak eve veya kendisine alınan herhengi birşeyin para karşılığında alındığı bilincinin çocuğa yerleştirilmesi gerekir.
- Hayır kelimesini sık sık kullanarak buna alıştırmalısınız, kendisinin de hayır demeyi öğrenmesini, gerektiğinde kullanılmasını, bunun kötü olmadığını öğretmek gerekir.
- Çocuğunuza beklemeyi öğretmelisiniz bunu başarabilmek için de sizden bir şey istediğinde işinizi bırakmayın beklemesini sağlayarak sabırlı olmasını . böylelikle her istediğine hemen ulaşamayacağını anlayacaktır.
- Ona altından kalkabileceği sorumluluklar verin ve sonunda ödüllendirin, bunun sonucunda isteklerine kavuşabilmek için çaba sarf etmesini öğrenmiş olacaktır.
- Herhangi bir şeyle uğraşması sırasında hemen yardımına koşmayın, mücadele etmeyi öğrenerek güçlü bir birey olarak yetişmesini katkıda bulunursunuz.
- Küçük şeylerle mutlu olmayı öğrenebilmesi için isteklerini hemen yerine getirmek yerine bunun için çaba göstermesine tahammül etmelisiniz.
- Başarılarını takdir ederken dozunu kaçırmamaya özen gösterin, fazla övgü olumsuz etki eder.
- Çocuğunuzla iletişiminiz kuvvetli olmalı, onu mutlaka dinleyin, kurallarınızla onu boğmayarak her şeyin dozunu iyi ayarlayın.