Televizyonun ne kadar güçlü etkileşim aracı olduğunu hepimiz deneyimlemişizdir. Bu bağlamda çocukların televizyonun olumlu ve olumsuz olarak etkilendikleri bir gerçek.
Her çocuğun genetik özellikleri, kişilik ve duygusal yapısı, aile ortamı birbirinden farklıdır, bu nedenlede televizyondan etkilenme seviyesi de birbirinden ayrılır. Ailenin televizyon izlerken verdiği tepki, çocuğun televizyon izleme süresi, izlerken içinde bulunduğu duygusal durumu, etkilenme şeklini belirler.
Çocukların üzerinde pozitif etkilerinin yanısıra sayısız yan etkileri olan televizyonun, kontrollü ve bilinçli program seçilerek izlenmesi gerektiği belirtilmektedir. Çocukların zamanlarının haftada ortalama on yedi saatini televizyon izleyerek geçirdiklerini düşünürsek, bu konuya hassasiyet göstermek gerekir.
Eskiden televizyon izletmenin kontrolünün daha kolay olduğunu, günümüzde ise neredeyse her odada bir televizyon ve içerisinde sayısız kanallar olduğunu düşünürsek, bizim yapmamız gereken şey bilinçli kanal seçilmesidir.
Çocuklara altı yaşına kadar uzun süreli televizyon izletmemek gerekir.
Altı yaşına kadar olan çocukların beyin gelişimleri için onlarla konuşma, dokunma, görsellik, oyun oynama şarttır. Bunların eksik olduğu durumlarda beyin gelişimi yavaş olur. Bu anlamda televizyonun görsellik bakımından, beyin gelişimine katkı sağladığını düşünürsek, yine süre ve seçiminin doğru yapılması konusuna gelmektedir.
Çocukları şiddet ve cinsel içerikli görüntülerden uzak tutmak gerekir:
Şiddet ve cinsel içerikli programlar sunuluş şekline göre çocuklar tarafından yanlış yorumlanabilir. Bu yorumlamaya göre gördükleri yetişkin cinsel davranışları onlarda utanma ve huzursuz olmalarına sebep olmakta, ileride cinsellik konusunda yanlış tutum içerisine sürükleyebilmektedir.
Korku, gerilim içeren görüntüler ise, yalnızlıktan korkma dış dünyaya kendini kapatma gibi sorunlara yol açabilir. Bu bağlamda dışarıdaki dünyayı tehlikeli, korkutucu olarak algılaması, düşünme, sorun çözme ve hayal dünyasını olumsuz olarak etkilemesine neden olabilir. İsteksizlik duymasına, okula gitmek istemeyişine ve ders yapmaktan kaçınmasına şahit olabilirsiniz.
Ebeveynlerin televizyon izlerken yüksek frekansta tepki vermemeleri, aynı konuları değişik kanallarda arayıp, tekrar tekrar izleyerek abartılı yorumlar yapmamaları, çocuğun dikkatini çekecek tepkilerden kaçınmaları doğru olur.
Dikkat edilmesi gereken konulardan biri de çocuğunuza yatmadan önce televizyon izletmemektir. Çünkü yatmadan önce öğrenilen bilgierin hafızaya işlendiği bilgisinden yola çıkarsak eğitici olmayan görüntü içerikleriyle beyni işgal etmesini hiçbir anne baba istemeyeceğini düşünmekteyiz.
Eğitimli çocuklar, mutlu yarınlar!