750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
VADE FARKSIZ 3 TAKSİT İMKANI
19 Ocak 2021 Salı

ÇOCUKLAR ARA ÖĞÜNLERDE NE YEMELİ?

Çocukların düzenli beslenmesi, bedensel ve zihinsel gelişimi için son derece önemlidir. Çocuklar, bitmek tükenmek bilmeyen enerjileri ile neredeyse sürekli hareket halindedirler. Hareket etmek demek sürekli enerji ihtiyacı içinde olmaları demek olduğuna göre, ara öğünlerin de, düzenli olarak alınması anlamına gelmektedir. Yaktıkları kaloriyi, ana öğünle birlikte ara öğünle de depolamaları gerekir.

Ara öğünlerde de sağlıklı besin alması gereken çocukların, beslenme aralığı önem taşıyan bir konudur. Ana öğünle ara öğün arasının, zaman dilimi çok kısa olmamalıdır. Kısa kısa aralıklarla beslenmek çocuğun ana öğünde iştahının olmamasına yol açacağından gerekli besinleri alamamasına sebep olacaktır.

Ara öğün tüketmek, çocuğun mineral ve vitamin ihtiyacının karşılanmasına destek verir. Ondan dolayıdır ki besin değeri yüksek, abur cuburdan uzak durularak kalori miktarı yeterli besinlerin yenmesine dikkat edilmeli, yanlış beslenmeye sebebiyet verilmemelidir. İleriki yıllara taşınan yanlış beslenme alışkanlığı kazanmanın önüne, tam da bu yıllarda geçmek gerekir. Aksi halde çağımızın belası obezite, diyabet gibi problemlerle karşılaşma riski artmış olur.

Ara öğünlerdeki besinler şu guruplardan oluşmalıdır:

B1, B6, B12 ve A Vitamini, protein, çinko, magnezyum, demir bakımından zengin olan kırmızı et, balık, tavuk, yumurta, baklagiller, yağlı tohumlar,

  • Protein, kalsiyum, fosfor, B2 ve B12 Vitaminlerinin bulunduğu, süt ve süt ürünleri (peynir, yoğurt ).
  • Vitamin, mineral ve antioksidan açısından zengin ve posalı yiyecekler olan meyve ve sebze gurubu.
  • Karbonhidrat, posa,bitkisel protein, B12 vitamini hariç tüm B vitaminleri açısından zengin, makarna, pirinç, patates,bulgur..vs besinleri her öğünde düzenli ve yeterli miktarda yemesine özen göstermek, sağlıklı beslenmesi açısından son derece önem arz eder.

Yukarıda saydığımız ürün guruplarını içeren, atıştırmalıkları gün içerisinde hazırlayabilirsiniz. Peki bunlar neler olabilir, birlikte göz atalım:

  • Taze meyve , kuru meyve tabağı, domatesli peynirli ve tam tahıllı sandviç, süt, yoğurt, meyveli kek.
  • Atıştırmalık hazırlarken, besin piramidinden yardım almak size yol gösterecektir. Birçok renk ve besin gurubunun bir arada olduğu yiyecekleri bir araya getirmeye gayret edin. Üzüm, kavun, fıstık ezmeli ekmek dilimi.
  • Sütlü meyveli karışımlarını blenderdan geçirerek zengin içerikli içecekler hazırlayabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın