750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
VADE FARKSIZ 3 TAKSİT İMKANI
19 Ocak 2021 Salı

ÇOCUK BÜYÜTMENİN ALTIN KURALLARI

Çocuk yetiştirmenin bir sanat olarak yorumlanması, bu konunun ciddiyetini ortaya koymaktadır. Hangi aileye sorsanız çocuk yetiştirmenin zor olduğunu ve bu konuya çok dikkat ettiklerini söylerler. Ama objektif olarak bakıldığında kimi aileler çocuk yetiştirme konusunda ya çok duyarsız ya da gereğinden fazla abartılı davranışlarda bulunmaktalar. Çocuğun üstesinden gelemeyeceği beklentilerde bulunmak, onun gelişimini olumsuz etkilemekte ve bazı psikolojik sorunların oluşmasına neden olmaktadır. İlgisiz ve umursamaz ailelerin çocuklarında da başta performans düşüklüğü olmak üzere, bir dizi davranış bozukluğu görülmesi kaçınılmaz olmaktadır.

Peki çocuk yetiştirirken ne gibi kuralları takip etmeli? İşte altın kurallar:

  • Çocuğunuzla kaliteli zaman geçirmelisiniz

Çocuğunuzla aynı ortamda bulunmak onunla vakit geçirmek anlamına gelmez. Kaliteli zaman geçirmeli ve onun mutlu olmasına aynı zamanda da gelişimine katkı sağlayacak oyunlar ya da etkinliklerin yaşandığı birliktelik geçirmelisiniz. Ona yetişkin gibi davrandığınızda düşündüklerini sizinle paylaşacak ve sizden bir şey saklama ihtiyacı duymayacaktır. Hayal kırıklığı yaşamaması için düşüncelerini değer vermelisiniz.

  • Çocuğunuzun karakterini sağlam temeller üstüne oturtun

Genelde anne babalar evlatları kaç yaşına gelirse gelsin çocuk muamelesi yapmakta maalesef ki ısrarcı davranmaktalar. Onların seçimlerine saygı duymak gerektiği gibi, onları kontrolünüz altında tutmamanız doğru olandır. Kendi kararlarını kendisinin almasına izin vermelisiniz. Zorluklarla mücadelesinde hep yanında olarak hayatını kolaylaştırmanız onun savaşçı ruhunun gelişmesine engel olarak kırılgan ve çabuk vazgeçen bir kişi olmasına neden olur.

  • Çocuğunuza görev ve sorumluluklar verin

Çocuklar bir görev ya da bir sorumluluk verdiğinde, başarma isteği duyarlar. Ama sonuç her zaman olumlu olmayabilir. Başarısızlığının da bir öğreti olduğunu vurgulamalısınız ki yaptığı hatalardan ders çıkarabilsin. Deneyimleme yapmasına izin vererek o konu üzerinde zaman ve emek harcamayı öğrenmesi, önüne çıkan zorluklara karşı güçlü olmayı öğretecektir.

  • Çocuğunuzu şımartmayın

Çocuğunuzun tüm hatalı davranışlarını örtbas etme davranışı sergilemeniz onun her istediğini yapma şımarıklığına sebep olacaktır. Bazı hatalarında cezalandırma yöntemi uygulamanız onun eğitimi açısından son derece önemlidir. Çocuklarının sosyal hayatta yaptığı hatalarında hep yanında olarak onu haklı görmeye çalışmayın. Objektif olarak olayı değerlendirmeli, nerede ve nasıl davranması gerektiğini, eğer bir haksızlık ya da uygunsuz bir yaklaşımda bulunduysa doğruların neler olduğunu sakin, yargılamadan sonuçların neler olabileceğini anlatmalısınız.

  • Çocuğunuzdan abartılı beklentilerde bulunmayın

Çocuğunuzdan yüksek beklentiler içinde bulunmanız onu baskı altında tutacaktır. Beklentilerinize cevap verebilmek adına çaba içinde olacak ve bilinç altında yer edinerek, bu hissi ömür boyu taşımasına neden olacaktır. Her zaman için size kendini kanıtlama sıkıntısını taşıyacaktır. Oysa onun kendi hayalleri planları olabilir. Bunu gerçekleştirebilmesinde yanında olmak, onu hayatta daha mutlu ve başarılı olmasına destek olacaktır.

Organickid Ailesi…

Yorumunuzu bırakın