750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
VADE FARKSIZ 3 TAKSİT İMKANI
19 Ocak 2021 Salı

ÇOCUĞUNUZUN YARATICILIĞI İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ?

Her anne baba çocuğunun yaratıcı fikirlere sahip olsun, iç dünyasının dışa vursun ister. Bunun için de her yolu deneyerek çocuğunu en güzel şekilde yetiştirmek ister.

Aslında yaratıcılığın ne demek olduğunu tam anlamıyla biliyor muyuz? Yaratıcılık denince sadece sanat dalları resim müzik heykel bale mi gelmeli yoksa yaratıcılık hayatın her alanında mı gerekli?

Yaratıcılık tam olarak hayatın her alanında kendisini gösterebilen ve zeka ile de bağlantılı bir beceridir ve diğer tüm beceriler gibi temeli çocukluk döneminde atılır. Özellikle de okul döneminde yaratıcılığın gelişimi için altın zaman dilimidir. Yaratıcılık çağlara göre değişen bir olgu olmakla beraber zekâ ile birebir ilişkilidir. Fakat her zeki insanın yaratıcı olmadığını söyleyemeyeceğimiz gibi her yaratıcı insana da zeki diyemeyiz.

Yapılan zekâ testlerinde performansı yüksek olmayan bazı çocuklar müzik alanında dahi düzeyinde olabiliyor ya da spor dallarında çok önemli başarılar kazanabiliyorlar. Bu da çoklu zekâ kavramı ve yaratıcılık arasındaki ilişkiyi anlatıyor. Tam da bu noktada yaratıcılığın günümüze uyan en geçerli tanımı, geçmiş tecrübelerimizle şimdi arasında köprü kurmayı sağlayan düşünceler bütünü olarak görülebilir. Günümüzde karşılaştığımız problemleri ve durumları çözerken geçmiş tecrübelerimizden dersler çıkarıyor ya da onlardan faydalanıyoruz. O nedenle ne kadar çok deneyimimiz varsa yaratıcılığımız da o kadar çok ortaya çıkmış oluyor.

Yaratıcılığın problem çözme ile olan yakın ilişkisi, bizim bu beceriyi geliştirmek için yaptığımız faaliyetlerin ana başlıklarını oluşturuyor.
Yaratıcılık yeteneği çocuğun problem çözmesinde, esnek düşünebilmesinde, yeni fikirlere açık olmasında etkilidir. Yaratıcılığını kullanabilen çocukların benlik saygıları ve uyum sağlama becerileri daha yüksek olur. Çocuklara karşı yaklaşımlarda, yarattığı önerilere ve fikirlere açık ve saygılı olmalı onları takdir etmeliyiz. Çocuğun merak duygusunu teşvik ederek keşfetmeye yönlendirmeliyiz. Hata yaptıkları zaman hatalarını düzeltme yoluna gitmeyip farklı yollar denemesi için desteklemeliyiz.

Yaratıcılığı yüksek mutlu çocuklar yetiştirebilmek dileği ile...

Organickid Ailesi.

Yorumunuzu bırakın