750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
VADE FARKSIZ 3 TAKSİT İMKANI
19 Ocak 2021 Salı

Çocuğunuzun İştahsızlığı Psikolojik Mi?

Anne – baba olunca “yemeden yedirmek, içmeden içirmek” gerekiyor, her an bir sonraki öğünde “ne yese daha dirençli bir bünyeye sahip olur, daha sağlıklı bir beyin ve beden gelişimi gerçekleşir” gibi sorularla devinip duruyoruz. Buraya kadar sıradışı bir şey yok elbette, ama her şeyde olduğu gibi burada da “azı karar, çoğu zarar” konusu büyük önem derecesine sahip.

İştahsız olan çocuklarımıza çeşitli yaptırımlar uygulamaya, “yeter ki yesin” mantığı ile küçük pembe yalanlar ve hikâyeler anlatmaya başlıyoruz. Konu burada daha farklı bir hal almaya başlıyor. Uzmanlar bu gibi “gerçekleşmeyecek konular” ile çocuğunuzun inancını kırmaktan ziyade ailecek tam ve dengeli beslenmenin ona örnek teşkil etmesi gerektiği görüşündeler.

Özellikle annelerin doğru yaklaşımı, çocukların aileye ve insanlara olan inancının gelişiminde büyük önem taşıyor. Israrcı davranmak, yemek yedikten sonra gerçekleşeceğine inandırılan farklı vaatlerde bulunup gerçekleştirmemek gibi konular, çocuğun dünyası için çok daha derin anlamlar taşıyor.

Baskı ile yemek yediren annelerin çocuklarına sergilediği profil nedeniyle çocukların ileriki yaşlarda diğer insanlarla sosyal iletişim kurmaktan yemek ile ilişkisini çok sağlıksız bir noktaya taşımak istemesine kadar farklılaşabiliyor. Anne ile inatlaşarak ya da yaptırmak istediği şeyler için bir silah olarak kullanması gibi konular, çocuğun kişilik gelişimini de olumsuz etkiliyor.

Peki, ne yapmalı?

Evet, siz doğurdunuz, 9 ay sıkıntı çektiniz, canınızdan can kattınız, evet O gözünüzün bebeği! Ama sonuçta o size ait değil, o bir birey. Yemek seçebilir, yemeklerde sizin alışkanlıklarınızdan farklı tat ve görsellik arayabilir, ya da belki tamamen sizin kuruntunuzdur, O aslında normal besleniyordur ama size göre daha çok yemesi gerektiği için “iştahsız” diyorsunuzdur.

Onların da bir damak tadı olduğunu, hatta bu damak tadının sizinkinden farklı olabileceğini kabullenmeniz ve buna saygı göstermeniz gerekiyor.  Bu algıyı kabullendiğinizde davranışlarınız da şekilleneceği için, çocuğunuzdaki iştahsızlığın psikolojik nedenleri kesin olarak çözülecektir. Bu durumlara rağmen çocuğunuzdaki iştahsızlık devam ediyor ise mutlaka bir uzman görüşüne başvurmalısınız.

 

Yorumunuzu bırakın