Çocukların peltek konuşması çok sevimli gelir, değil mi? Çok sempatik gelir “R” leri “Y” olarak telaffuz etmesi. Zaman zaman biz bile, katılırız onların bu sevimli lisanlarına. Park yerine payk demeleri, kulağımıza melodi gibi gelir.
Aileler çoğu zaman, bu sevimlilik perdesinin arkasında bir konuşma bozukluğunu yattığını fark edemeyebilir, hatta bunu sorun olarak görüp ciddiye almazlar. Bu sürecin uzun sürmesi, çocuğun gelişimi sırasında, konuşmasında düzelme olmaması bir sorun olduğunu gösterir.
Konuşmaya yeni başlayan çocuklar, sesleri büyükleri gibi çıkaramaz ve zamanla yavaş yavaş sesleri tanıyarak öğrenirler. Ebeveynlerine benzeterek çıkardıkları seslerle söylemek istediklerini, çoğu zaman annesinden başkası anlamakta güçlük çeker. Hatta bununla ilgili çok güzel bir Türk atasözü vardır; “Ahrazın dilinden annesi anlar”
Konuşmayı öğrenmek büyük ölçüde teknik bir meseledir. Sesleri çıkarmak, harflerin telaffuz edilmesinin zorluğundan meydana gelir. Ayrıca konuşurken, sözcüklerdeki seslerin karşıtları daha baskın gelir.
2-3 yaş aralığındaki çocukların konuşma bakımından geçiş döneminde olmasından dolayı adaptasyon sorunu yaşaması normaldir ama sürecin uzamasında bazı dış faktörler etkilidir. Örneğin hala emzik kullanıyor olması peltek konuşmaya devam sürecini uzatır. Peltek konuşmanın altında bazen de psikolojik bir neden, dışa vuramadığı bir olay ya da yaşadığı bir travma olabilir.
Peki ne yapmalı:
- Çocuğunuz konuşmaya daha yeni yeni başlamışsa yani dil gelişimine yeni geçmişse öyle hemen panik yapmayın. Zaman içerisinde öğrenecektir. Size düşen görevlerden ilki, duymaktan ne kadar çok hoşlansanız da bunu ona hissettirmeyin, konuşmaya çalışırken emziği ağzındaysa, çıkarmasını ve onu anlamadığınızı söyleyin.
- Başta da söylediğimiz gibi, onunla aynı lisanı konuşmak keyifli gelse de, peltek konuşarak onu taklit etmeyin. Doğru konuşmayı, çocuğunuz sizi taklit ederek öğrensin. Unutmayın onun için en iyi örnek siz olmalısınız.
- Özellikle başkalarının bulunduğu ortamda veya yalnızken peltek konuşmasından dolayı onu eleştirmeyin, düzgün konuştuğunda ise ona takdir ve beğenilerinizi iletin.
- Ona her fırsatta kitap okuyun, böylece dil kullanma becerisini, kelimelerin doğru telaffuzunu kullağına doldurun.
Tüm bunlar çocuğunuzun peltek konuşmasını engellememiş ve süreç yaşıyla birlikte uzamışsa, bir konuşma terapistine gitmenizi tavsiye ederiz.