Çocukların üç dört yaşına kadar parmağını emmesi uzmanlar tarafından normal olarak kabul edilen bir davranış olarak yorumlanır. Yeni doğduğunda emme iç güdüsüyle dünyaya gelen bebeklerin çok büyük bir bölümünde görülen zararsız bir reflekstir. Anne karnında öğrenilen emme iç güdüsünü, güçlü bir şekilde doğduktan sonra da devam ettirirler. Parmak emme çoğunlukla açlıkla ilişkilendirilir ama aslında beslenmeyle ilgisi olmayan bir davranıştır.
Bebeklerin büyük bir oranı bir yaşına kadar parmaklarını emerler. Sekiz dokuz aydan sonra uykusu gelen bebeğin de parmağını emdiğinin gözlenmesi, uyku ile parmak emme arasında bir bağlantı olduğuna işarettir. Bazı bebekler diş çıkarma aşamasında parmak emerken, bazılarında da sıkılma belirtisi olarak kendini gösterir.
Ama her zaman normal ve masum bir davranış şekli olmayabilir. Parmak emmeyi terk etmeyip dört yaşından sonra da devam ettiren çocuğun iç dünyasında gizli kalan bazı problemler yatıyor olabilir. Anne babanın çok baskıcı ve kontrolcü yaklaşımları çocukta güvensizlik duygusunu parmak emme olarak gösterebilir.
Anne babasının dikkatini ve ilgisini çekmeye çalışan çocuk davranışlarından biridir, aynı zamanda. Ailenin ilgisinin başka bir alanda yoğunlaştığı zamanlarda ortaya çıkması muhtemeldir. Mesela eve yeni gelen kardeşinin doğumundan sonra ortaya çıkması, bu duruma en iyi örnektir. Böylece içindeki gerginliği kaygıyı anlatma şekli olarak parmak emmeyi seçerler. Parmak emmenin olumsuz etkilerinden biri de fizikseldir ve gelişim aşamasında olan diş yapısını bozabilir.
Parmak emen çocuğa karşı nasıl davranmalı:
Parmak emen çocuk hakkında telaşa kapılmamak gerekir, genelde çocuk kendi kendine bırakır. Anne baba olarak yapılması gereken çocuğunuzun ilgisini farklı yönlere çekmek olacaktır. Çocuğunuza parmak emmesiyle ilgili baskı yapmak kesinlikle yanlış bir yaklaşımdır. Elini bir bezle bağlamak, eline acı bir şeyler sürmek, eline vurmak, sözlü olarak sık sık uyarmak, zorlayıcı tavır içinde gibi baskıcı davranışlardan bulunmaktan kaçınmanız onu bu tutumundan vazgeçirmekte yardımcı olacaktır. Aksi halde parmak emmenin yanı sıra tırnak yeme, altını ıslatma, tik oluşumu gibi davranışlar sergileyebilir ve problem sayısı artabilir.
Tabii ki parmak emme ileri yaşlara taşınmışsa, bu konun uzmanından yardım almak gerekir.
Mutlu çocukların olduğu bir dünya dileği ile...
Organickid Ailesi.