Çocukken kazanılan beslenme alışkanlığı genellikle tüm yaşantımızda etkili olmaktadır. Bu nedenle çocukluktan itibaren sağlıklı beslenme alışkanlığını kazanmak çok ama çok önemlidir.
Dengeli ve yeterli beslenebilmenin yolu 4 temel besin gurubunda bulunun gıdaların tüketilmesinden geçer. Bu temel gıdalar; süt ve süt ürünleri, et, sebze ve meyveler ve tahıl gurubudur.
Özellikle gelişme çağındaki çocukların, süt peynir, yoğurt, et, yumurta, kuru baklagiller, mevsimine göre sebze ve meyveler, kuru baklagiller, yağlı tohumlardan oluşan besinler, bulgur, pirinç, mısır gibi besinlere düzenli olarak ihtiyaçları vardır.
Çocuğun gelişiminin normal olduğu, yeterli ve dengeli beslenmesinin göstergesidir, Çocuklardaki gelişim, yaşına ve cinsiyetine göre olması gereken vücut ağırlığı ve boy uzunluğunun saptanması ile değerlendirilir.
Çocuğunuzun beslenme çantasına neler koyacağınıza, yaşına vücut ağırlığına fiziksel hareketliliğine göre hazırlamanız gerekir. Çocuğun okula gitmesi hayatındaki ilk ciddi bir şekilde toplumsal yaşama tecrübesi ve bilincinin oluştuğu dönem olması açısından önemlidir. Böylece okulda beslenme yaparken ailesinin dışında arkadaşları ve çevresel etkenler devreye girer. Bu bağlamda okula beslenme götürmesi onun sadece bedensel sağlığını değil, toplumsal uyum sürecini de etkiler.
Dengeli ve yeterli beslenme yapılabilmesi için ailenin dışında okul yönetimindeki kişiler ve öğretmenlerinde beslenme konusunda eğitilmeleri gerekir.
Çocuklar genelde kahvaltıyı pas geçmeyi isterler ya da anne babanın baskısıyla detaya girmeden geçiştirirler. Okula aç gittiklerinde, vücut ve beyin güne başlamak için acil olarak enerjiye gereksinim duyması sonucu dikkatleri daha çabuk dağılır, baş ağrısı ve yorgunluk oluşabilir.
Oysa yapılan araştırmalarda kahvaltısını iyi yapan öğrencilerin daha başarılı olduklarını ortaya çıkarmıştır. Yeterli enerji ve besin öğelerini sağlayan bir sabah kahvaltısında peynir ve yumurta, birkaç dilim ekmek, süt, pekmez veya marmelat, zeytin, domates, yeşil biber, salatalık, maydanoz veya meyve olmalıdır.
Çocuklar büyüme çağında olduğundan beslenme çantasında süt, ayran, meyve suyu, peynirli sandviç gibi besinlerin bulunması uygun olacaktır.
İhtiyacı olan yiyecekleri hayır diyemeyeceği şekilde hazırlayarak, beslenme çantasına koyulan sandviçler, domates, biber, maydanoz gibi sebzelerle süslenebilir, börek ve poğaçaların içi çeşitli sebzelerle destekleyebilirsiniz. Meyveyi salt olarak yemek istemiyorsa, meyveli kek, kurabiye veya pastalarla ona meyveleri yedirebilir ve sevdirebilirsiniz. Süt veya yoğurdu istemeyen çocuklar için ise çeşitli meyvelerin püreleriyle, meyveli süt, yoğurt veya puding hazırlayarak tüketmesini sağlayabilirsiniz.