750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
KAPIDA NAKİT VEYA KART İLE ÖDEME SEÇENEĞİ
19 Ocak 2021 Salı

ÇOCUĞUMLA SOHBET EDEMİYORUM!

Çocuklarla sohbet etmek sanılanın aksine zor bir iştir. Sohbete bir yetişkin olarak neresinden başlayacağımız konusunda çoğu zaman zorlanırız. Çocuğun sohbet etmek istemeyişi hele de tek kelimelik cevapları, sohbet etmek isteyen anne ya da babada çaresizlik yada buna benzer negatif bir his uyandırabilir.

Bazen de durum tam aksi yönde cereyan eder, hiç durmadan konuşan çocuğa karşı siz müsait olmadığınızdan zamanlar bir şeyler anlatmaya, siz iş yaparken etrafınıza dönmeye başlarlar.

Onların bu çabalarının tek bir açıklaması vardır o da sizinle konuşmaya ihtiyaçları olduğudur. Fakat siz konuşmayı başlattığınızda ise savunma pozisyonuna geçerek cevap verirler. Tabi ki bu durumu önleyecek davranış ve yaklaşımlar vardır. Bunlara dikkat ederek çocuklarla doğru iletişim kurulup onlarıın kendini rahat ifade edebileceği ortam yaratmak mümkündür.

Çocuğunuzla sohbet edebilmek için dikkat edilmesi gerekenler:

1-Doğru zaman dilimini seçmek

Sohbet için doğru zamanı belirlemek sohbetin verimliliği açısından çok önemlidir. Yorgun olmadığı keyifli ve konuşmaya açık olduğu zaman sohbet etmek, devamını isteyeceği anlamını taşır. Sıkışık, bir şeyler yetiştirmeye çalıştığı yada yorgun veya keyifsiz olduğu zamanlarda konuşmakta ısrarcı olmak onun kaçamak baştan savmacı bir tutum almasına yol açacağı gibi odaklanmasını da engelleyecektir.

2- Çocuğunuzun Duygularına karşı hassas yaklaşın 

Sohbete başlar başlamaz onun duygularıyla ilgili konuşmak, yorum yapmak son derece yanlış olur. Sonda söylemenizi başta söylemek gibi etki yaparak sohbeti kesintiye uğratır. Çocuğa sinirli misin, iyi misin, nasıl hissediyorsun kendini gibi sorular sorarak savunmaya geçmesine sebep olarak erken yorum yapmış olursunuz. Onun anlatmak istedikleri karşısında kafasını karıştırarak asıl söylemek istediklerinden uzaklaştırırsınız. Bırakın konuşsun yorum yapmadan sonuna kadar dinleyin. Sohbetin sonun da duygularını incitmeyecek yorumlar yapabilir , sizinle konuşmanın onu  rahatlatmasını sağlayabilirsiniz.

3-Sohbeti sorgulamaya dönüştürmeyin

 Sohbete başladığınızda sürekli sorular sorarak onu sıkmayın. Evet hayırlı cevaplar yerine ucu açık cümlelerle sanki soru sormuyor gibi yapıp sohbet tadında onu konuşturabilirsiniz. Paylaşımcı olmak kendinizden bir şeyler katmak onu sorguda değilde sohbette hissettireceğinden keyif almasını sağlar.Bende bunun gibi şöyle şöyle yaşamıştım diyerek becerinizi kullanıp, anınızı paylaşmak sohbetin kalitesini artıracağı gibi onu sohbetin ortasına çekecektir. Böylelikle sohbetin gideceği yönü belirlemek, o farkına varmadan sizin elinizde olacaktır.

Keyifli sohbetler dileği ile...

Organickid Ailesi.

Yorumunuzu bırakın

Yorumlar (1)

G
Misafir | bir ay önce

https://discord.gg/gApAd4MA