Çocuğunuzla iyi iletişim kuramadığınızı düşündüğünüz zamanlarınız olmuştur mutlaka. Her ebeveyn çocuğuyla iletişiminin güçlü olmasını ister, oysa ki sağlıklı bir ilişkinin temeli bazı noktalara dikkat etmekten geçiyor. İşte uzmanlarından öneriler
- Çocuğunuzun ilgisini çekin
Çocuğunuza seslenirken mutlaka ismiyle seslenin ve elinizden geldiğince gözlerine bakarak konuşun, göz teması kurularak yapılan konuşmalar her zaman daha etkilidir. Onunla konuşurken dikkatinin sizde olduğundan emin olun. Bağırmadan ve ses tonunuza şiddet katmadan anlaşılır bir şekilde, gözlerinin içine bakarak iletişim kurun. Siz konuşmaya başladığınızda ilgisini dağıtacak müzik, televizyon veya radyonun sesini kısarak size odaklanmasını sağlayın.
- Olumlu cümleler kurun
Kurduğunuz cümlelerde yapılmaması gerekenler yerine yapmasını istediğiniz davranışları açık ve net bir dille söyleyin. Örneğin ‘’yemeğini neden yemiyorsun yerine, yemeğini ye’’ demek daha doğru olacaktır.
- Çocuğunuzu övmeyi ihmal etmeyin
Verilen bir görevi tamamladığında ona karşı duyduğunuz memnuniyeti söylemekten kaçınmayın. Davranışını takdir ettiğinizi söyleyerek onu övün ama aşırıya kaçmamaya özen gösterin.
- Kuralları açıkça belirleyin
Açıkça ve net bir dille kurallar koyarak tartışma konusu yapmasının önüne geçebilirsiniz. Böylelikle bu kuralların çiğnenememesi gerektiğini anlayacaktır.
- Ödül verin
Çocuğunuzda değiştirmek ya da pekiştirmek istediğiniz davranışları için ödül verme yönteminden faydalanın. Bu yöntemi, onu da işin içerisine katarak bir oyuna çevirebilir, keyif alacağı bir ödül kazanma şekli altında doğru davranışları edindirmeyi sağlayabilirsiniz. Örneğin her doğru davranışı için birlikte bir puanlama sistemi hazırlayıp, belli bir puana geldiğinde ödül kazanma sevincini yaşatabilir ve iletişiminizi daha sağlam bir zemine taşıyabilirsiniz.
- Stresten uzak planlamalar yapın
Birlikte olduğunuzda yaptığınız aktivite, stres kaynaklı gerginlik yaşatıyorsa bazı planlamalarla bunu bertaraf edebilirsiniz. Örneğin birlikte çıktığınız alışverişler sizde gerçekten strese sebep oluyorsa onun okulda olduğu zamanlarda bu işinizi halledin.
- Ne hissettiğinizi anlayacağı şekilde söyleyin
Çocuğunuzun bir davranışı karşısında onu eleştirmek yerine sizin neler hissettiğinizi ve nasıl etkilendiğinizi anlatın. Örneğin ‘’bu yaptığın benim çok üzülmeme sebep oluyor demeniz, bunu iyi çocuklar asla yapmaz’’ demekten çok daha olumlu etkiye sahiptir.
- Sakinleşmek için kendinize zaman tanıyın
Öfkeli olduğunuzda sorunları çözmek yerine daha da çıkmaza sokabilirsiniz. Çocuğunuzla yaşadığınız kriz zamanlarında onunla inatlaşmaya gitmeyerek sakinleşene kadar konuyu erteleyin ve yumuşak ve net bir dille konunun çözümüne odaklanın.