750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
VADE FARKSIZ 3 TAKSİT İMKANI
19 Ocak 2021 Salı

ÇOCUĞUM OTİZİMLİ OLABİLİR Mİ?

Otizm hastalığına geçmişe oranla günümüzde maalesef ki daha sık rastlanmaktadır. Ebeveynlerin korktukları şeyler arasında yer alan otizm hastalığının belirtileri pek de bilinmemekle beraber yalnızca ismine aşinalığı dikkat çekiyor.

Öncelikle bilinmesi gerekenlerin başında otizmli olan her çocuğun aynı düzeyde otizmli olmadığı ve her otizmli çocukta zeka geriliğinin bulunmadığıdır. Düzenli ve iyi bir eğitimle otizmli kişilerin günlük yaşamlarını normal insanlar gibi devam ettirebildiklerini unutmamak gerekiyor. Otizmli çocuklara nasıl yaklaşmak gerektiğinin çok önemli olduğuna dikkat çeken uzmanlara göre otizmli çocukları olan ebeveynlerin bu konuda uzman kişilerinin önerileri doğrultusunda hareket etmelerini gerekiyor.

Peki otizmli çocuk doğar doğmaz anlaşılır mı? 

Çocuğunuzun otizmli olup olmadığını anlamak için 2 yaş civarında olması gerekiyor çünkü, çocuğun bilinçli olarak çevresiyle iletişim kurabilecek kadar büyümesi gerekiyor. Daha bebekken anlaşılmayan otizmin belirtilerini anne babanın iyi okuyabilmesi şart. Çevresiyle kurduğu ilişkiler en çok belirleyici unsurlar olarak görülüyor. İletişim güçlüğü çekmesi otizmin en güçlü belirtilerinden olmakla beraber, iletişim isteklerine olumsuz tavır takınması, soruları cevapsız bırakması mutlaka aile tarafından fark edilecektir. Özellikle kendisine seslenildiğinde, aldırmaması, duymazdan gelmesi ve bakmadığını gördüğünüzde, otizm için şüphelenmelisiniz. Kişiden kişiye değişen belirtiler gösterse de bazı çocukların konuşan kişiyi duysa bile inatla konuşmaması şeklinde de kendini gösterebilir.

Otizmin diğer dikkat çeken belirtileri ise konuşmalarının mimiksiz, vurgusuz, tekdüze ve konuşmalarını elleriyle desteklemeden yapıyor olmalarıdır. Bu konuda yapacağınız en doğru testler, çocuğunuzun yaşıtlarını gözlemektir. Otizmli çocuklarda gözlemlenen bir diğer farklılık da ikili sohbetleri sürdürmekte zayıf kalmalarıdır, kendi ilgilerini çeken konuların dışında konuşma istekleri hemen hemen iç yoktur. Sorulara çok kısa cevap verirler ve uzun süre ses çıkarmadan oturabilirler. Cümle kurmada, ezberledikleri kalıpları kullanmayı tercih ederek konuşmayı sonlandırmak isterler.

Yukarıda anlattığımız tüm belirtileri gözlemlemekle birlikte otizm tanısını kendinizin koyması mümkün değildir. Bu konuda hizmet veren rehabilitasyon merkezlerinden yardım alarak çocuğunuzun gelişimini, hayatının doğru rotada ilerlemesini sağlamalısınız.

Yorumunuzu bırakın