Ateş, halsizlik, boğaz ağrısı… Her ne kadar soğuk algınlığı ve gribe çok fazla benzese de, bu belirtilerin daha önce tahmin edemediğiniz bambaşka bir sebebi olabilir; öpücük hastalığı!
Öpücük hastalığı, adı çok fazla duyulmasa da görülme sıklığı bilinenden çok olan bir hastalıktır. Fazla bilinmediği için öneminin de farkında olunmayan bu hastalık genellikle tükürük yoluyla geçtiği için bu isme sahip. Öpücük hastalığı öpüşme, çatal, kaşık gibi malzemelerin ortak kullanımı, tükürük teması olabilen durumlarda bulaşıcılık gösterir ve yatağa düşürebilecek kadar güçlenebilir ve hem bebeklerde hem de yetişkinlerde görülebilir.
Öpücük hastalığı, EBV adlı bir tür virüsten kaynaklanarak gelişme gösterir. Halk arasında öpücük hastalığı olarak bilinen bu hastalığın aslında tıptaki adı, “İnfeksiyöz Mononükleoz”dur. Toplu taşıma, kreş gibi yerlerde daha çok etkisini gösteren öpücük hastalığının belirtilerinin ortaya çıkması da zaman alıyor.
EBV virüsü vücuda girdiğinde yaklaşık 40 gün kadar kuluçka süresinde kalır. Ancak bu kuluçka süresi kişiye göre değişiklik gösterebilir ve hatta bebek ve çocuklarda 15-20 güne kadar düştüğü görülür.
Öpücük hastalığının ortaya çıkışı, kuluçka dönemi sırasında vücudun direncinin ve bağışıklık sisteminin durumuna bağlı. Bağışıklık sistemi güçlü bebek ve çocuklar bu hastalığın virüsünü hiç farkında bile olmadan atlatabilirken, vücudu daha zayıf çocuklar öpücük hastalığına yakalanabiliyor. Burada da beslenme ve vitamin alımının vücut üzerindeki etkisinin önemi ortaya çıkıyor.
Öpücük hastalığının belirtileri nelerdir?
Öpücük hastalığı boğazda ağrı, kızarıklık, lenflerde şişme, yüksek ateş, tükürük bezlerinde ağrı gibi belirtilerle ortaya çıkar. İlk belirtiler ortaya çıktığında soğuk algınlığı veya üst solunum yolu enfeksiyonu ile karıştırılabilen öpücük hastalığı, ilerleyen döneminde ise beta mikrobunun yol açtığı bir enfeksiyon sanılabilir. Bu yüzden mutlaka kültür testi yapılması tavsiye ediliyor.
Öpücük hastalığının tedavisi nedir?
Bir virüs hastalığı olan öpücük hastalığı, antibiyotik ile tedavi edilemiyor. Aslında öpücük hastalığının kesin bir tedavisi yok. Bilinen antiviral ilaçların bu hastalık üzerinde kesin bir etkisinin olup olmadığı ise bilinmiyor. Hastalık, belirtileri gösterdikten sonra 2-3 hafta içerisinde gelişiyor ve daha sonra iyileşiyor. Ancak hastalığın teşhisi ve ateş, boğaz ağrısı, dalak şişmesi gibi diğer etkilerini kontrol altına almak için mutlaka doktora gitmek gerekiyor. Bu tip yan etkilerin kontrol altına alınması için ilaç tedavilerine başlanması ve yatak istirahatinin kesintisiz şekilde sağlanması şart.