Bebeğinizin yürüme denemeleri onlar kadar sizin için de heyecan vericidir. Bebeğinize bu süreçte nasıl katkı sağlayabilirsiniz? Bazı önerilerimiz sizinle paylaşmak istedik
Ağlaması, gülmesi, emeklemesi ya da ondan beklemediğiniz becerileriyle anne babalarını şaşırtan bebekler doğdukları andan itibaren kazandıkları becerilerle heyecan verirler. Yürüme süreci de bu heyecan verici gelişmelerden biridir. Yürüme döneminde bebeğinizin sizin desteğinize ihtiyacı vardır. Yürümeyi özendirme aşamasında keyif almasını sağlayıp, özgüven duymasını ve adım atmasını sağlamalısınız.
Öncelikle yürüme çalışmaları yapacağı alanları güvenli hale getirerek ilk yardımınızı yapmalısınız. Olası kazaların önüne geçeceğiniz güvenlik işinden sonra o yumuk yumuk ayaklarıyla adım atma serüvenine başlatabilirsiniz.
Her bebek için değişse de genelde emeklemeye 7 -9 aylar arasında başlayan bebeklerden bazıları hiç emeklemeden de sıralayıp, ayakta durmaya ve adım atmaya başlayabilirler. Emekleyen çocuk bir süre sonra aynı yerleri dolaşmaktan sıkılabilir. Evdeki herkesin yürüdüğünü gördüğünde kendisi de yürümek için ayağa kalkmaya çalışacaktır. Tutunarak ayağa kalkma isteği, onun yürüme arzusunda olduğunu gösterir. Önce yakınındaki nesnelere tutunup ayağa kalkmaya çalışır ve ilk adımını atar. Sonrasında ellerini bırakarak ayakta durmaya çalışacaktır. Çocuğunuzu bu dönemde cesaretlendirmek için koltuk veya divan gibi tutunabileceği eşyaların üzerine, sevdiği oyuncak oyuncaklar koyabilirsiniz. Böylece adım atmaya daha istekli olacaktır. Bazen ağlayacaktır, bunu normal olarak kabullenmelisiniz. Onu taklit edin ve dizlerini nasıl büküp oturabileceğini göstererek başarmasına yardımcı olabilirsiniz.
Bebeğinizin yürümeye başlaması yaşıtlarından erken ya da geç olabilir, telaşlanmayın. Ancak 16 ayı tamamladığında hala yürümüyorsa doktorunuzla bunu paylaşmalısınız.
Bebeğiniz yürüme döneminde sendeleyerek ve bacaklarını açarak yürüme provaları yapar. Beceremediğinde düşebilir, ağlamaya başlayabilir. Zaten bu dönmede düşmeyen çocuk yoktur. Düştüğünde panik yapmayın, sarılarak onun güvende olduğunu hissetmesini sağlayın. Böylece yeni denemeleri için güç toplayacaktır. Zayıf ve minyon çocukların daha erken yürüdükleri görülürken, genetik faktörlerin de bunu etkili olduğunu belirtelim.