Sizin için anne karnında oluştuğu ilk andan beri dünyadaki en değerli varlık olan bebeğinizin sağlığı, her şeyden önemli. Doğumdan itibaren sağlığına büyük önem verdiğiniz bebeğiniz için her detaya büyük ölçüde dikkat ederken, göz sağlığını da elbette göz ardı etmiyorsunuz. Bebeklerde göz hastalıkları, erken teşhis edilmesi ve kısa sürede müdahale edilmesi gereken rahatsızlıklardandır. Bebeklerde bir yaşına kadar çapaklanma, göz kayması, sulanma, akıntı ve kızarıklık, gözyaşı kanallarında tıkanıklık, gibi şikayetler belli başlı göz hastalıkları olarak sıralanabilir.
Bebeklerin göz hastalıklarını nasıl fark edebileceğiniz ve bu hastalıklara nasıl müdahale edileceği hakkında bilgi edinmek istiyorsanız, bu yazımız sizin için.
Bebeklerde göz kayması
Bebeklerde göz kayması, şaşılık veya kayma olarak kendini gösterebilir. Bu şikâyetler, doğumdan itibaren veya ilerleyen aylarda görülebilir.
Bebeklerde göz kaymasının tedavi edilmesi için gözlük kullanımı, göz egzersizleri veya cerrahi müdahale uygulanır. Göz kayması ve şaşılık eğer erken teşhis edilmez veya müdahalede gecikilirse göz tembelliği veya kaymanın kalıcı olması gibi sorunlar görüldüğü de biliniyor.
Göz kaymasını artıran riskler; annenin hamilelik sırasında ateşli hastalık geçirmesi, bebeğin kafa üstü düşmesi, bebeğin ateşli hastalıklar geçirmesi veya genetik faktörler olarak sıralanabilir.
Bebeklerde göz kayması veya şaşılık fark edilir fark edilmez hemen doktora danışılmalıdır.
Bebeklerde gözyaşı kanallarında tıkanıklık
Gözyaşı kanallarında tıkanıklık, genellikle bebeğin doğumundan sonraki ilk aydan itibaren kendini gösterir. Bu tıkanıklığa, gözyaşı kanallarında yer alan bir zar sebep olur. Vakaların çoğunda bu zar bebek 1 yaşına gelene kadar büyük oranda küçülür ve bunu sağlamak için genellikle gözyaşı kanallarına yapılan masajlar, göz damlaları tedavide etkin rol oynar.
Bebeklerde gözyaşı kanallarında tıkanıklığın belirtileri genellikle gözde sulanma, kaşıntı, akıntı ve kızarıklıktır ve bu belirtiler görüldüğünde doktora başvurulması gerekir.
Bir yaşına kadar iyileşme göstermeyen durumlarda cerrahi müdahale de tedavi için seçenek olabilir.
Bebeklerde göz kızarıklığı
Bebeklerde görülen göz kızarıklığı birçok nedene bağlı olarak gerçekleşebilir. Bebeklerin dışarı ile temas ettiği anlardan itibaren görülebilecek alerjik reaksiyonlar, kızarıklığa sebep olabilir.
Bebeklerin gözlerindeki kızarıklığa önlem olarak, dışarı çıktıklarında şapka ile koruma sağlamak gereklidir.
Kızarıklık, bebeğin geçirdiği bir kazadan veya gözüne bir şey temas etmesinden de ileri gelebilir. Bunun yanı sıra bahar aylarında polen alerjisi de kızarıklıkların sebepleri arasında gösterilir. Bir göz doktoruna danışarak kızarıklığın gerçek sebebini ve uygun tedavi yöntemini belirlemeniz gerekir.
Bebeğinizin göz hastalıklarına karşı önlem almak için düzenli olarak doktor kontrollerine gitmeniz ve gerekli görülen durumlarda tedaviye erken başlamanız, göz hastalıkları ile mücadelede en etkili çözümdür.
Bebeğiniz ve size sağlıklı günler dileriz!