750 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
VADE FARKSIZ 3 TAKSİT İMKANI
18 Ocak 2021 Pazartesi

BEBEKLERDE GLUTEN ALERJİSİ VE GLUTENSİZ BESLENME

Gluten, özellikle son 10-15 yıldır adını duyduğumuz ve farkındalığını yeni yeni sağlamaya başladığımız bir kavram. Glutensiz beslenmenin daha sağlıklı bir yaşama ve daha formda bir görünüme katkı sağladığının düşünülmesi ile birlikte iyiden iyiye popüler olan glutensiz beslenme düzeni, dikkat edilmesi ve azami şekilde özen gösterilmesi gereken bir konu.

Peki nedir bu Gluten?

Gluten; buğday, arpa, yulaf ve bunun gibi tahıllarda yer alan bir çeşit protein. Ekmek ve benzeri ürünlerin kabarmasını ve kıvam almasını da sağlayan bu protein, sindirim sürecinin son halkası olan bağırsaklarda emiliyor. İnce bağırsakta yer alan villus çıkıntıları tarafından emilen gluten, bazı insanlarda alerjik etki yaratıyor ve villus çıkıntılarının yok olmasına yol açıyor. Besin değerlerinin emilimini sağlayan villus çıkıntılarının yok olması da, alınan yiyeceklerin besin değerlerinden tam olarak yararlanılamaması sonucunu doğuruyor.

Gluten alerjisi, hayatın herhangi bir döneminde ortaya çıkabiliyor. Ancak bebeklik döneminde hassas olan bünye, bu alerjiden daha fazla etkileniyor.

Villus çıkıntılarının yok olması sonucunda besin değerlerinin alınamaması, bebeklerde bağışıklık sisteminin zayıflaması, büyüme geriliği, kusma, ishal, karında şişlik, iştah kaybı gibi sonuçlar ortaya çıkıyor. Ancak bebeğinizde gluten alerjisinin var olması, kesin olarak çölyak hastalığına sahip olduğu anlamına gelmiyor. Bebeklerin bünyesi, ilk aylarda birçok besine karşı alerjik reaksiyonlar oluşturabilir. Özellikle ilk 8 ay ortaya çıkabilen bu alerjik reaksiyonlar, bebeğinizin bünyesinin güçlenmesi ile birlikte ortadan kaybolabilir. Bunun için, bebeğinize tahıl ve benzeri içeriklerden oluşan gıdaları vermek için 8. aydan sonrası daha doğru bir zamanlama olacaktır.

8. aydan sonra bebeğinize tahıl vermeden önce uygulayabileceğiniz bir kural var. 3 gün kuralı. 3 gün kuralını uygulamak için, 8. aydan sonra bebeğinize küçük bir miktarda tahıllı bir yiyecek verin. Daha sonra 3 gün boyunca onu gözlemleyin. Bebeğinizde kusma, ishal, iştahsızlık ve benzeri bir belirti olması halinde hemen doktorunuza başvurun.

Bebeklerde tahıl ve glutene yönelik alerji olup olmadığını belirlemek için genetik yatkınlığı da sorgulamalısınız. Ailenizde daha önce gluten alerjisinden şikayetçi olan biri olup olmadığını belirlemelisiniz. Doktorunuza danışarak testler yaptırabilir ve bebeğinizin glutene alerjisi olması halinde buna uygun bir beslenme planı uygulamalısınız.

Glutensiz beslenme, keyifli sofralardan ve lezzetten uzak kalmak anlamına gelmiyor. Glutensiz beslenme farkındalığının yaygınlaşması ile birlikte, hem lezzetli hem de sağlıklı ürünleri bulabilmeniz mümkün. Örneğin, gluten hassasiyeti olan bebeğinize, hem organik hem de glutensiz bir makarna ile lezzetli bir öğün sunabilirsiniz.

 

Yorumunuzu bırakın