Bebeğinizin ilk zamanları, onunla tanışma evresi ve onun anne karnından dışarı çıkarak dünyaya adapte olma sürecini izlemeniz açısından benzersiz anlarla doludur. Bu anlarda, bebeğinizin gelişim sürecinde yaşayabileceği bazı sorunlar da gündeme gelebilir; ancak telaşa mahal yok. Bebeğinizin yaşayabileceği sorunlar için, önceden bilgilenerek ve onu iyi dinleyerek önlemler alabilir veya oluştuktan sonra tüm bu sorunların kolayca üstesinden gelebilirsiniz.
Hemen hemen tüm bebeklerin yaşadığı problemlerden biri de, maalesef gaz sancısı. Sindirim sistemi yeterince gelişmeyen ve anne sütü ile yeni tanışan bebeğiniz, gaz sancısı sorunu ile karşılaştığı zaman, huzursuz olabilir ve hatta sonu gelmeyen ağlama nöbetlerine kadar uzanan uykusuz geceler yaşayabilir. Bazı bebekler, kolik denen ağlama ve huzursuzluk sorunu ile de karşılaşabilir. Kolik, sebebi henüz tam olarak bilinmemekle birlikte, bebeğin ilk 3-4 haftasında yaşadığı sürekli ağlama ve katılma durumuna verilen isimdir. Uykusuzluk sorunu da yaratan koliğin, sebeplerinden birinin de gaz sancısı olabileceği düşünülmektedir.
Bebeklerin ilk haftasında genellikle gaz sancısı olmaz ancak ilk haftadan sonra gaz sancısı ağrı ile kendini gösterir. Bebeklerin gaz sancısı, genellikle ağlama nöbetleri, emzirme sırasında memeye uzandığı halde emmeyip ağlaması ile bebeğinizin davranışlarına da yansır. Böyle durumlarda sütünüzün yetersiz geldiği yanılgısına kapılmaktansa, bebeğinizin ağlama sebebinin gaz sancısı olma ihtimalini de göz önünde bulundurmalısınız.
Bebeğinizin gaz sancısından dolayı sıkıntılarının azalması için yapabileceğiniz bazı uygulamalar, alabileceğiniz önlemler elbette var. Bunları göz önünde bulundurarak bebeğinizin rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
Bebeklerde gaz sancısına karşı neler yapılabilir?
Bebeğiniz için seçtiğiniz biberonun meme ucundaki delik, ne çok küçük ne de çok büyük olmalı. Bu şekildeki emzik uçları, bebeğin fazla hava yutmasına sebep olabilir.
Gaz sancısı başladığı zaman, bebeğinizi kucağınıza alarak ritmik hareketler ile masaj yapabilir, gezdirebilirsiniz.
Akşam saatlerinde yapılan banyo, uyku öncesi bebeğinizin rahatlamasını sağlayabilir.
Beslenme sırasında 2 memenin arasında geçiş yaparken, bebeğinizin sırtını sıvazlayarak gazını çıkarmalısınız.
Doktorunuza danışarak, ek gıda için kullandığınız mamayı gözden geçirmelisiniz. Mamanın inek sütü bazlı olması, bebeğinizde gaz probleminin oluşmasına sebep olabilir.
Bazı bitki çayları, bebeklerin gaz problemlerine çözüm olabiliyor. Rezene, papatya gibi rahatlatıcı çaylar denenebilir ancak bebeğinize bu çayları vermeden önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekiyor.
Gaz problemi sırasında panik yapmayarak, bebeğinizi sakinleştirmeye yönelik davranışlar sergilemelisiniz.
Kesinlikle reçetesiz ilaç kullanmamalısınız. Eğer gaz problemi, ilaç kullanmayı gerektirecek kadar yoğunsa, doktorunuza danışarak yan etkilerinden etkilenmeyeceğiniz uygun bir ilaç tavsiyesi için alternatifleri düşünebilirsiniz.