Bebekler yetişkinlere göre bazı besinlere alerjik reaksiyon göstermeye daha hassastırlar. Bunun sebebi ise bağırsaklarının büyük moleküllere karşı daha geçirgen olmasıdır, böylelikle besin alerjisi oluşma riski yükselmiş olur.
Alerjik reaksiyon belirtileri:
- Göz ile dudaklarında şişlik gelişiyorsa,
- Cildinde kabarık, kaşıntılı kurdeşen veya egzama gibi lezyonlar oluşuyorsa,
- Hapşırık, öksürük, burun tıkanıklığı, nefes darlığı, göğüste sıkışma problemleri yaşıyorsa,
- Karın ağrısı, kusma, kanlı ve mukuslu ishali varsa, bebeğiniz besin alerjisi olmuş olabilir. Bu izlenimlerinizi mutlaka doktorunuzla paylaşmalısınız.
Besin alerjileri özellikle yeni doğan döneminden itibaren her yaşta ortaya çıkabiliyor. Örneğin yumurta akı, inek sütü, soya ve buğday alerjileri 9.aydan önce görülmektedir.
- aydan önce riskli besinler neler?
Yumurta: Alerjiye yumurta proteinleri sebep oluyor. Yumurtanın beyazı, sarısına göre daha alerjiktir. Özellikle yumurta beyazında bulunan ovalbumin ve ovomokoid maddeleri alerjinin oluşmasında rol oynar. Bu proteinler ısıya dayanıklı oldukları için pişmiş yumurta da alerji yapabiliyor.
İnek sütü: Çocuklarda sık görülen ve genellikle ilk 6 ayda görülmeye başlayan besin alerjisidir. Çocukların yüzde 85'inde inek sütü alerjisi 5 yaşına kadar geçer.
İnek sütü alerjisinde bebeklere genellikle inek sütü verilmeyip, diğer süt ürünlerinin verilmesi gibi bir hata yapılmaktadır. İnek sütü alerjisi görülen bebeğe, yoğurt, peynir, ayran, tereyağı, margarin, sütle yapılan kek ile bisküvi gibi yiyeceklerin de verilmemesi gerekir. Biberon mamalarını da inek sütü ile hazırlamamak, bunun yerine, özel inek sütü proteini içermeyen mamaların verilmesi gerekmektedir. En sık tahıl alerjisi görülüyor.
Buğday: Buğday alerjisinde en çok cilt belirtileri ile kendini gösteriyor.
Susam ve soya: Soya tohumundaki proteinlerini alerjiye neden olmaktadır. Soya, salam- sosis gibi et ürünlerinde çikolata, dondurma, kahvaltılık tahıllarda ve unlu mamullerde katkı maddesi olarak kullanılıyor. Paketlenmiş ürünleri kullanmak dikkat edilmesi gerektiren bir etkendir. Susam da unlu ürünlerle beraber, değişik besin maddelerinde de kullanıldığından alerji görülen bebeklerde susam ve susam ürünü olan tahini de tüketmemek doğru olacaktır.
Balık ve deniz ürünleri: Balık omega 3 kaynağından en zengin besin olsa da, alerji riski nedeniyle beslenmeye 9.aydan önce verilmemelidir. En erken 1,5 yaşından sonra dikkatle gözlenerek verilmeye başlanmalıdır. Kalamar, midye, karides gibi diğer deniz ürünleri ise 1 yaşından sonra önerilmektedir. Balık yağı içeren ilaçlardan da uzak durmak yerinde olur.
Ayrıca portakal, mandalina gibi turunçgiller ve domates, kivi çilek de alerji riski taşıyan besinler arasında yer almaktadır. Bu sebeple de uzmanlar tarafından 9 ayını doldurmamış bebeklere verilmelerini önermemektedirler.