Doğduğu andan itibaren sağlığına, beslenmesine ve mutluluğuna katkı sağlamak için büyük özveri gösterdiğiniz bebeğinizin bulaşık seçimi de oldukça önemli. Mutfakta kullanacağınız ve bebeğinizin leziz menülerini servis edeceğiniz bebek bulaşıkları nasıl olmalı? Bu bulaşıklar kullanımdan sonra nasıl temizlenmeli ve sterilize edilmeli? Bebeğinizin rahat kullanabileceği mutfak malzemeleri nasıl olur? Yazımızda tüm bu soruların cevaplarını bularak bebeğiniz için mutfak hazırlıkları hakkında bir fikir edinebilirsiniz.
Biberon nasıl seçilir?
Bebeğinizin anne sütü döneminden sonra en çok kullanacağı eşyası, elbette biberonu olacak. Bebekler için sağlıklı ve kolay kullanım sağlayan biberonlar seçerek hem onun mutluluğunu hem de kendi kolaylığınızı sağlayabilirsiniz.
Bebeğinize biberon seçerken, öncelikle cam olmasını tercih edebilirsiniz. Cam, mutfakta kullanabileceğiniz en sağlıklı malzemelerden biridir ve plastiğin toksik artıklarını gıdaya geçirme riskini de taşımaz.
Biberonun emzik kısmında, hava alan bir delik bulunmasına dikkat edin. Bu delik ile biberon içindeki sıvının akışı korunacak ve bebeğinizin daha rahat bir beslenme deneyimi yaşaması kolaylaşacaktır. Bebeğiniz biberonu emerken, deliğin üst kısımda kalmasına dikkat etmeniz gerekiyor.
Emzik seçimi de çok önemli!
Kimi bebekler emzik ile çok zaman geçirir kimileri ise emziği kesinlikle reddeder. Eğer sizin bebeğiniz de emzik sevenlerden ise onun rahat kullanabileceği, sağlıklı bir emzik edinmenizin vakti geldi demektir.
Bebeğiniz için anne memesine en yakın şekillerdeki emzikleri seçmeniz, onun emziğe alışmasını kolaylaştıracaktır. Emzikler genellikle 0-6 ay ve daha büyük aylar olarak iki şekilde boyutlandırılır. Seçeceğiniz emziğin sağlık belgelerine sahip olmasına ve toksik madde içermemesine kesinlikle dikkat edin.
Bebeğiniz gün içerisinde emziği sıklıkla düşürecektir. Bir emzik her düştüğünde, bebeğe geri verilmeden önce sterilize edilmek zorunda. Eğer sterilizasyon ile sürekli olarak uğraşmak için yeterli vaktiniz yoksa, 2-3 emzik edinmenizde fayda var. Bebeğinizin kullandığı emziklerin her 3 ayda bir mutlaka değiştirilmesi gerektiğini de unutmamalısınız.
Peki bebek bulaşıkları nasıl yıkanır?
Sıra geldi bulaşıklara. Porselen ve cam malzemeler, püre ve katı gıdaya geçen bebekler için en sağlıklı seçimlerin başında geliyor. Küçük kazalar sırasında bir sorun yaşamamak için kırılmaya dayanıklı tabakları tercih edebilirsiniz.
Kaşık ve çatal seçiminde ise çelik veya plastik tercih edebilirsiniz. Ancak seçeceğiniz ürünler kesinlikle sağlık belgeleri ve onaylarına sahip olmalıdır.
Bebek bulaşıklarını yıkarken;
Kendi deterjanınızı kullanmayın. Yağsız bulaşıklarda beyaz sabun işinizi görebilir. Daha zorlu lekelere sahip bulaşıklar için, bebekler için özel olarak üretilen doğal içerikli bulaşık deterjanlarını kullanın.
Fırça önemli. Biberon ve bulaşıkları temizleyen fırçanızın lekeleri çıkaracak sertlikte, ancak bulaşıklarınızı çizmeyecek yumuşaklıkta seçmelisiniz.
Eğer bulaşıkları, bulaşık makinesinde yıkayacaksanız, yıkamadan sonra ekstra durulama yapın ve makinenizin parlatıcı gözüne sirke koyun.